Care este explicația pentru sunetele misterioase care s-au auzit în toată lumea în 2018

Ultima actualizare: 14-01-2020 14:01
Sunete
CNN

O multitudine de semnale seismice au fost detectate de sistemele de monitorizare a cutremurelor de pe tot globul și care au creat un bâzâit care a durat aproape 20 de minute, potrivit CNN.

 

Semnalele au și sunetele neobișnuite au stârnit curiozitatea comunității știintifice care a demarat un studiu din care rezultat, publicat recent în revista Nature Geoscience.

Oamenii de știință au detectat 7.000 de cutremure în apropierea insulei Mayotte, din Oceanul Indian, cel mai puternic fiind înregistrat în luna mai 2018, cu magnitudinea de 5,9 grade. Cercetătorii au mai receptat și 407 semnale seismice de lungă durată (VLP- Very Long Period signals, n.r.), care au o frecveță joasă, similară cu sunetele produse de contrabas sau de clopotele mari. Aceste sunete au putut fi auzite pe tot globul, în noiembrie 2018, potrivit CNN.

Semnalele proveneau de la aproximativ 35 de km de insulă, însă cercetătorii nu au descoperit niciun semn de activitate vulcanică în zonă, dar bănuiau că procesele magmatice ar putea forma unul. Ulterior, oamenii de știință au descoperit o coborâre a iunsulei cu aproape 18 cm, indicând o activitate legată de cutremure.

Abia în urma unei expediții oceanografice din mai 2019, cercetătorii și-au dat seama ce a produs aceste semnale: formarea unui vulcan subacvatic.

„Cum fundul mării se află la doar 3 kilometri sub suprafaţa apei, aproape nimeni nu a sesizat erupţia enormă“, spune Torsten Dahm, co-autor al studiului.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO