Care este explicația pentru sunetele misterioase care s-au auzit în toată lumea în 2018


Ultimul update: Marti 14 Ianuarie 2020 14:01
Data publicarii: Marti 14 Ianuarie 2020 13:42
Categorie: Stiri Stiinta
Sunete

O multitudine de semnale seismice au fost detectate de sistemele de monitorizare a cutremurelor de pe tot globul și care au creat un bâzâit care a durat aproape 20 de minute, potrivit CNN.

 

Semnalele au și sunetele neobișnuite au stârnit curiozitatea comunității știintifice care a demarat un studiu din care rezultat, publicat recent în revista Nature Geoscience.

Oamenii de știință au detectat 7.000 de cutremure în apropierea insulei Mayotte, din Oceanul Indian, cel mai puternic fiind înregistrat în luna mai 2018, cu magnitudinea de 5,9 grade. Cercetătorii au mai receptat și 407 semnale seismice de lungă durată (VLP- Very Long Period signals, n.r.), care au o frecveță joasă, similară cu sunetele produse de contrabas sau de clopotele mari. Aceste sunete au putut fi auzite pe tot globul, în noiembrie 2018, potrivit CNN.

Semnalele proveneau de la aproximativ 35 de km de insulă, însă cercetătorii nu au descoperit niciun semn de activitate vulcanică în zonă, dar bănuiau că procesele magmatice ar putea forma unul. Ulterior, oamenii de știință au descoperit o coborâre a iunsulei cu aproape 18 cm, indicând o activitate legată de cutremure.

Abia în urma unei expediții oceanografice din mai 2019, cercetătorii și-au dat seama ce a produs aceste semnale: formarea unui vulcan subacvatic.

„Cum fundul mării se află la doar 3 kilometri sub suprafaţa apei, aproape nimeni nu a sesizat erupţia enormă“, spune Torsten Dahm, co-autor al studiului.

 

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47