80.000 de replici, după cutremurele din California. Riscul unui nou seism devastator
Peste 80.000 de seisme au fost înregistrate din 4 iulie în zona Ridgecrest - după două dintre cei mai mari cutremure care au lovit California în aproape un deceniu
Experţii au declarat că cele două cutremure puternice - primul cu magnitudinea de 6,4, urmat de al doilea cu magnitudinea de 7,1 - au condus la o serie de replici. Cel de-al doilea cutremur major s-a produs în apropierea oraşului Ridgecrest, la marginea Parcului Naţional Death Valley, la o distanţă de 202 kilometri de Los Angeles, conform Institutului american de geofizică USGS.
Potrivit acestuia, probabilitatea producerii unui nou seism cu magnitudinea de 7 sau mai mare în urma replicilor din zona Ridgecrest este una redusă, de 1 la 300.
Această activitate este frecventă în zonele unde există un flux de căldură ridicat în subteran, a declarat Zachary Ross, profesor de geofizică la California Institute of Technology.
Oamenii de ştiinţă au îndemnat populaţia să dea dovadă de atenţie sporită în legătură cu posibilitatea unor noi replici.
În orice moment, există o probabilitate de la 1 la 10.000 ca un cutremur cu magnitudinea de 7,8 sau mai mare să se producă pe falia sudică San Andreas, au precizat ei.
Cele două cutremure majore au provocat pagube în Ridgecrest, Trona şi la instalaţiile militare din zonă, însă nu au existat persoane grav rănite.
Cel mai recent cutremur distructiv produs în sudul Californiei a avut magnitudinea 6,7 şi a avut loc în Northridge, în 1994, provocând moartea a 57 de persoane şi pagube materiale în valoare de miliarde de dolari.
Deşi cutremurul din 5 iulie cu magnitudinea 7,1 a eliberat o energie mult mai mare în comparaţie cu seismul din Northridge, pagubele estimate sunt mai mici întrucât epicentrul a fost într-o regiune izolată, slab populată.
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA, california, cutremur, los angeles, seism, replica,
Dată publicare:
24-07-2019 18:05