"Biblia calugaritelor". Un manuscris vechi de 700 de ani a scapat ca prin minune de la distrugere

Ultima actualizare: 19-04-2013 06:47
Biblie

Un manuscris religios, vechi de 700 de ani, va fi expus pentru prima data la o manastire din Marea Britanie. Istoricii spun ca acest important document a scapat de la distrugere printr-un adevarat miracol.

Expositiones Vocabulorum Biblie a fost scris in limba latina in secolul al XIV-lea, de catre clericul William Brito, numit si Guillaume le Breton.

Cartea este de fapt un dictionat biblic, menit sa ajute calugaritele sa inteleaga Biblia, oferind in acelasi timp informatii despre modul lor de viata.

Manuscrisul este expus la Abatia Lacock din Wiltshire. Istoricii spun ca este un document unic, pentru ca a scapat miraculos de distrugerea ordonata in anul 1530 de regele Henric al VIII-lea, care a decis intemeierea Bisericii Anglicane si confiscarea sau distrugerea bunurilor bisericilor catolice.

“Manuscrisul ne ajuta sa aflam cu traiau calugaritele, cum studiau ele Biblia si cum invatau sa citeasca”, scrie Sonia Jones, directorul colectiei de la Abatia Lacock. “Aflam si detalii nestiute pana acum, despre modul in care abatia facea rost de bani, vanzand lana”.

Deocamdata specialistii nu stiu daca acest dictionar biblic a fost redactat la Abatia Lacock sau in alta parte si apoi copiat.

Documentul a fost pastrat de familia Talbot, care locuia in cladirea abatiei. Aceasta a scos-o la licitatie si a fost cumparata de statul britanic, pentru a fi inclusa in patrimoniu.
 

AICI puteti vedea fotografii cu manuscrisul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO