Aurora boreală, vizibilă pe cerul României. Ce spun cercetătorii despre fenomenul spectaculos
Cerul României s-a colorat duminică seară în roșu aprins. Aurora boreală a fost vizibilă la noi, iar cei care au fost în zone cu cer senin au fotografiat fenomenul astronomic vizibil de obicei la Polii Pământului.
Cercetătorii spun că o furtună geomagnetică a trimis spre noi un flux de particule cu peste 700 de metri pe secundă. Chiar dacă pe mulți i-a speriat cerul roșiatic, specialiștii spun că nu sunt motive să ne îngrijorăm.
Timp de 30 de minute cerul României a fost scăldat într-o lumina roșie ce s-a văzut în Constanța, Giurgiu, Timișoara sau Cluj.
Femeie: „Eram în trafic, m-am oprit într-o parcare unde puteam observa mai bine fenomenul și chiar discutam cu colegii cât e de spectaculos.”
Alexandru Babiuc este pasionat de astro-fotografie. S-a aflat în locul potrivit, pe un camp la zeci de kilometri de luminile orașului și era dotat cu un aparat performant.
Alexandru Babiuc, pasionat de astrofotografie: „Am văzut inițial o lumină roșiatică și păreau niște coloane albicioase, verticale. Nu îmi venea totuși să cred pentru că aurora nu ar trebui să se vadă .
Cercetătorii spun că fenomenul se produce mai des ca urmare a activității soarelui.
Maximilian Teodorescu, cercetător al ISS: „Am avut o furtună geomagnetică de clasa G3. De la Soare către Pământ vine un flux de particule, protoni, electroni, particule alfa. Aceste particule au interacționat cu diferite straturi ale atmosferei. De la noi, datorită curburii pământului s-a văzut doar acea parte superioară, acea culore roșie.”
Așadar aurora observată de români s-a format la o altitudine de peste 200 de km. Când particulele de la Soare se lovesc de straturile de aer la înălțimi mai mici, apar aurore verzi sau albastre.
Cătălin Negrea, cercetător al ISS: „Fluxul de plasmă de la Soare e deviat de câmpul magnetic al Pământului spre cei doi poli. Sfera mare joacă rolul Soarelui, iar cea mică a Pământului. Aurora are diferite culori în funcție de compoziția chimică a gazului. Mai sus în atmosferă avem mult oxigen, mai jos de 100 de km avem mult azot."
Aurora boreală a putut fi văzută și în Ungaria sau Slovacia. Iar un pilot a făcut o fotografie în timp ce zbura deasupra orașului Budapesta.
Chiar dacă aurorele nu sunt periculoase, factorul declanșator, Soarele este urmărit cu atenție de cercetători. Exploziile solare pot provoca și aurore dar pot afecta și rețele de telecomunicații.
Cătălin Negrea, cercetător al ISS: „Pot fi afectate de exemplu zborurile transpolare. Avionul nu e afectat direct ci pierde pentru puțin timp legatura cu turnul de control.”
Cercetătorii spun că până în 2025, Soarele va avea tot mai multe explozii, apoi în următorii 11 ani aceste fenomene astronomice vor scădea în intensitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, fenomen astronomic, cercetatori, aurora boreala,
Dată publicare:
06-11-2023 19:37