De ce este considerată un semn rău aurora boreală roșie, observată și pe cerul României
Locuitorii din România, Ungaria, Ucraina și Bulgaria au putut admira duminică seară aurora boreală roșie, cunoscută drept și „aurora de sânge”.
Undele roșiatice și-au făcut apariția în vestul Europei duminică seară, putând fi comparate cu niște coloane de sânge care se scurgeau din cer.
Aurora roșie este un fenomen științific real și spectaculos, dar și unul încărcat de mitologie.
Ce este aurora boreală
Aurora este un spectacol de lumină naturală care apare, de regulă, în regiunile polare. Aceasta este formată astfel: particule încărcate din spațiu sunt catapultate de-a lungul liniilor de câmp magnetic în atmosfera noastră superioară, unde se ciocnesc cu atomii de oxigen și azot pentru a produce lumină. Acest proces este determinat de energia solară, care vine sub forma unui flux de particule încărcate - vânt solar - care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.
Aurorele sunt cel mai adesea observate sub forma unui arc sau a unor benzi de lumină pe cer, de culoare verde.
Diferența dintre aurora boreală roșie și aurora boreală verde
Pentru a deveni roșie, aurora boreală are nevoie de mai multă energie și este mult mai rară.
Lumina aurorei boreale se întinde pe sute de kilometri în atmosferă. Lumina verde este produsă mai jos în atmosferă, la aproximativ 100 de kilometri, în timp ce lumina roșie se vede mai sus, la 200-300 de kilometri în atmosferă.
Imagini ale aurorelor realizate de pe Stația Spațială Internațională arată perdele clare de lumină întinsă într-un verde strălucitor care se estompează în roșu, iar apoi se stinge cu totul.
Lumina este produsă în inele în jurul polilor, acoperind în general latitudinea cuprinsă între aproximativ 65 și 75 de grade.
Atunci când există mai multă energie provenită de la vântul solar pentru a impulsiona procesele aurora, aceasta va fi mai strălucitoare și mai colorată. De asemenea, inelele din jurul polilor se extind și se lărgesc, astfel încât aurorele boreale pot fi văzute la latitudini mai joase, mai temperate.
Aurorele pot fi văzute rar în Europa Centrală sau în centrul Statelor Unite. În aceste ocazii rare aurora va fi cel mai probabil roșie. Cei care o observp vor privi spre nord și vor vedea partea de sus a cortinei aurorale, partea inferioară verde fiind ascunsă de suprafața Pământului.
Ce reprezintă cerul sângeriu și de ce este considerat un semn rău
Multe scrieri istorice despre luminile nordice observate la latitudini temperate descriu un anumit sentiment de presimțire. Unii oameni văd în acest fenomen un semn rău sau un avertisment, de obicei cu semnificație militară, scrie The Guardian. Semnificația este datorată atât culorii sângerii, cât și faptului că aurora boreală roșie este extrem de rară.
Fiind de culoare roșie, aurorele de la latitudini mai joase au fost uneori confundate cu focul. De asemenea, unii istorici descriu acest fenomen ca un moment în care apare „sânge pe cer”.
Structura undelor aurorei boreale amintește adesea de sulițele militare. Curbele undelor reprezentau dragoni înflăcărați. Se spune că aurorele ar fi prezis moartea lui Iulius Cezar (44 î.Hr.) și ar fi prezis și Războiul Civil American (1860), astfel încât, timp de milenii, apariția unei aurore roșii a fost interpretată ca un semn rău.