Atacuri cibernetice si roboti ucigasi. Cum crede Stephen Hawking ca se va produce sfarsitul lumii
Centrul Cambridge pentru Studierea Riscului Existential este o initiativa a cercetatorilor britanici pentru a identifica amenintarile la adresa omenirii.
Un grup de oameni de stiinta, majoritatea din Marea Britanie, a realizat o "Lista a Apocalipsei" gandind posibile evenimente catastrofale care sa ameninte civilizatia si sa duca la disparitia speciei umane, relateaza The Independent.
Initiativa este condusa de astronomul britanic Martin Rees, unul dintre cei mai straluciti cosmologi ai zilelor noastre, si isi propune sa ofere guvernelor internationale si opiniei publice o lista a dezastrelor care ar pune capat omenirii asa cum o stim.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Din grupul oamenilor de stiinta care si-au imaginat sfarsitul lumii si posibilele cauze ale sale fac parte Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta din lume, Huw Price, profesor de filosofie la Cambridge, Jaan Tallinn programatorul estonian care a cofondat Skype, Robert May, profesor, om de stiinta, presedinte al Societatii Regale si consultant al guvernului britanic. Liderul lor, Martin Rees este cunoscut pentru ca a adus contributii importante in studiul gaurilor negre, al formarii galaxiilor si in astrofizica la energii inalte.
De la atacuri cibernetice ale teroristilor care se folosesc de internet pentru a crea haos pana la raspandirea de boli create in laboratoare si aparitia unor roboti sau calculatoare ucigase, scenariile pentru sfarsitul lumii sunt extrem de diverse.
Atacuri cibernetice
Una dintre cele mai mari amenintari la adresa omenirii o reprezinta atacul cibernetic, in special cel in urma carora am putea pierde controlul asupra retelelor de electricitate la nivel mondial.
Bioterorism
Pentru a dezvolta arme nucleare e nevoie de o infrastructura complicata, insa pentru a crea virusi si microbi modificati e nevoie de un simplu laborator.
Criza alimentelor
Industria aliementara moderna este bazata pe distribuirea imediata, fara depozitare. Un esec al retelelor informatice ce controleaza acest lucru ar putea duce la o criza mondiala.
Pandemii
Cresterea mobilitatii la nivel mondial face specia umana mai supusa riscului de a prinde si raspandi foarte usor un virus inainte ca un vaccin pentru el sa poata fi creat.
Inteligenta artificiala constienta de propria existenta
Unii oameni de stiinta considera ca un atac al calculatoarelor inteligente asupra omului poate ajunge o amenintare serioasa la adresa omenirii.
Catastrofe climatice
Incalzirea globala este unul dintre fenomenele care determina schimbari majore la nivel mondial si care poate duce la sfarsitul lumii asa cum o stim.
Citeste si:
Steve Jobs a avut din nou dreptate. Se incheie o noua era. Premiera in IT
Sursa: Independent.co.uk
Etichete: oameni de stiinta, Stephen Hawking,
Dată publicare:
13-09-2013 09:39