Arma neobisnuita cu care vaneaza pestele-arcas. Precizia sa este matematica, spun cercetatorii
O specie de peste care vaneaza cu o eficienta "criminala", "foloseste" concepte din fizica pentru a captura prada.
Peste-arcas isi petrece timpul la suprafata apei, de unde scuipa, pentru a lovi insectele care au aterizat in apropiere. Cand sunt lovite, acestea cad si sfarsesc prin a deveni masa pestelui, informeaza Daily Mail.
Cercetarile au aratat ca animalul este capabil sa tina cont de refractia luminii si de alte principii ale fizicii, precum instabilitatea Plateau–Rayleigh, pentru a fi printre cei mai exacti vanatori din lumea animala.
Alegeri 2024
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
Pestele-arcas, de fapt o specie compusa din 7 tipuri de pesti, din familia Toxodes, este capabil sa scuipe apa catre victima sa cu o viteza si acuratete incredibile.
Are nevoie de doar o zecime de secunda, pentru ca pestele sa anticipeze locul in care insecta va scadea.
Pestele este capabil sa-si corecteze tinta, pentru a anticipa pozitia corecta a insectei, in locul celei percepute de sub apa.
Uimitor, pestele-arcas ia in calcul si atractia gravitationala care curbeaza jetul de apa.
Un grup de cercetatori de la Universitatea din Milano crede ca pestele are un fel aparte de a scuipa, pentru a se asigura ca partea din spate a jetului se deplaseaza mai repede decat partea de inceput.
In acest fel, jetul se comprima intr-un spatiu mai mic, iar partea sa din fata se largeste. Fizicienii numesc acest efect Instabilitatea Plateau–Rayleigh si cred ca astfel pestele loveste cu o forta de 5 ori mai mare decat poate genera muschiul unei vertebrate.
Sursa: Daily Mail
Etichete: studiu, Milano, peste, cercetatori, vanatoare,
Dată publicare:
03-12-2013 11:57