Cercetatorii au descoperit "istoria" relatiei dintre pisici si oameni. Cand au fost domesticite pentru prima data in Romania
Sunt incapatanate, se spune despre ele ca iubesc locurile, nu oamenii si ca sunt mari profitoare. Pisicile, in prezent rasfatatele retelelor de socializare, le sunt companioni oamenilor de aproape 10.000 de ani.
Un studiu amplu arata cum a decurs procesul de domesticire si cum s-au raspandit pisicile in toata lumea.
Cercetatorii au analizat peste 200 de probe ADN ale unor pisici mumificate. Studiul arata ca, pe teritoriul Romaniei, pisicile domestice au fost detectate pentru prima oara cu 5.000 de ani in urma.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pisicile domestice, rasfatate si iubite azi de milioane de oameni, se trag dintr-o specie de felina salbatica, originara din nordul Africii si Orientul Mijlociu.
Eva-Maria Geigl, cercetator: "E vorba despre Lybica, Felis Silvestris Lybica. In Europa, avem Felis Silvestris Silvestris, pisica salbatica europeana care nu a fost domesticita."
Analizele ADN au aratat ca procesul de domesticire a inceput, cel mai probabil, cu 10.000 de ani in urma, pe cand omul trecea din stadiul de vanator culegator nomad, la cel de agricultor. Granele au atras sobolanii si, implicit, pisicile salbatice, care s-au obisnuit usor cu hrana obtinuta facil.
Eva-Maria Geigl, cercetator: "S-a creat atunci o relatie mutual benefica. Avem si dovezi arheologice ca se infiripa ceva intre oameni si pisici."
Arheologii au gasit in Cipru, ramasitele unei pisici ingropata alaturi de stapan, in urma cu 9.500 de ani.
Au mai trecut insa 3.000 de ani pana cand pisica domestica a inceput sa se raspandeasca in toata Europa, adusa de colonisti la bordul vaselor care veneau din Anatolia.
Pe timpul faraonilor, o noua varianta a aceleiasi Lybica a ajuns pe continent si s-a raspandit si in restul lumii, dand nastere, spun cercetatorii unei adevarate manii.
Eva-Maria Geigl, cercetator: "In a doua parte a celui de-al doilea mileniu iHr, vedem in imagini pisici care stau sub scaunele nobililor, in unele cazuri cu zgarda, in altele fara. Asta arata insa ca pisicile si-au facut intrarea in casa."
O alta informatie interesanta este aceea ca prin anul 1800 oamenii au inceput sa imperecheze pisicile pentru a obtine exemplare cat mai frumoase.