Una dintre cele mai vechi biserici, găsită în inima unui munte. Ce mister ascunde
Oamenii de știință cred că au descoperit una dintre cele mai vechi biserici creștine din lume, care datează din secolul trei î.Hr. Aceasta este situată sub pământ, în orașul antic Derbent, de pe coasta Mării Caspice.
Pentru a stabili dimensiunea, poziția și forma structurii, cercetătorii au folosit o tehnică ce implică realizarea de radiografii cu miuoni, întrucât nu aceștia nu pot face prea multe săpături din cauză că biserica se află într-o zonă declarată patrimoniu UNESCO.
Deschideți galeria foto pentru a vedea imagini cu biserica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Inițial, arheologii au crezut că ar putea fi vorba despre un rezervor sau de un templu al focului ridicat de zoroastrieni, însă radiografiile făcute relevă că respectiva clădire, cu o lungme de aproape 15 metri, are formă de cruce, scrie Fox News, care citează jurnalul pentru Științe Aplicate, unde a fost publicat studiul echipei de la Academia Rusă de Științe, care alături de Institutul de Fizică Nucleară și de Universitatea de Stat Dagestan s-a ocupat de descoperirea acestei clădiri antice.
Astfel, cu ajutorul acestei tehnici non-invazive, echipa de cercetători a putut determina forma și dimensiunea bisericii îngropate sub cetatea Naryn-Kala. Cu ajutorul radiografiilor cu miuoni, ei au stabilit că biserica are în jur de 11 metri înălțime, 15 metri lungime și 13 metri lățime.
„Ar fi foarte ciudat ca această clădire să fi fost un rezervor. În fortăreața Naryn-Kala am descoperit o altă structură, la 10 metri adâncime, care arată într-adevăr ca un rezervor. Aceasta este o construcție neobișnuită, cu forma unei cruci. Conform arheologilor care au început săpăturile, atunci când a fost construită, clădirea era situată în cel mai înalt punct al Naryn-Kala. De ce ar fi vrut să pună un rezervor la suprafață, ba chiar pe cel mai înalt munte? Ar fi bizar. Sunt mai multe întrebări la care trebuie să găsim un răspuns în prezent”, a explicat Natalia Polukhina, coordonatoarea principală a studiului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!