USADA: "Lance Armstrong avea cel mai sofisticat sistem de dopaj". De ce nu a fost prins niciodata
Agentia americana antidoping (USADA) a anuntat ca va da publicitatii dosarul cu peste 1.000 de pagini realizat in cazul Lance Armstrong, care contine probe evidente si marturiile depuse de 15 fosti coechipieri ai ciclistului american.
"Probele includ documente de plata, email-uri, date stiintifice si rezultatele unor teste de laborator care dovedesc folosirea, detinerea si distribuirea de substante pentru imbunatatirea performantelor de catre Lance Armstrong, confirmand adevarul trist despre activitatile ilegale ale US Postal, echipa ce a primit fonduri de zeci de milioane de dolari de la contribuabili. Impreuna, aceste categorii diferite, martori, documente de prima mana, dovezi stiintifice directe si indirecte, reprezinta o dovada concludenta si de netagaduit care aduce in premiera la lumina zilei aceasta conspiratie de dopaj sustinuta si inalt profesionalizata", a anuntat, miercuri, presedintele USDA, Travis T. Tygart, intr-un comunicat, adaugand ca intregul material va fi disponibil pe site-ul agentiei, informeaza presa americana.
Dosarul contine marturiile a 26 de persoane, dintre care 15 ciclisti care au cunoscut activitatile de dopaj din sanul US Postal, a precizat presedintele USADA, in comunicatul agentiei.
Printre fostii colegi ai lui Armstrong care au despus marturie se numara George Hincapie, Floyd Landis si Tyler Hamilton.
Ciclistul Lance Armstrong a primit interdictie pe viata si a fost deposedat de toate rezultatele sportive obtinute din 1998 pana in prezent, intre care si sapte victorii in Turul Frantei, a anuntat, la 24 august, Agentia Americana Antidoping.
Anuntul a survenit la scurt timp dupa ce ciclistul, retras din activitate in 2011, a declarat ca renunta la lupta judiciara cu USADA, care il acuza de dopaj de-a lungul carierei sale. Armstrong, care si-a reafirmat, la 23 august, nevinovatia, a luat acesta decizie dupa ce tribunalul federal din Austin, Texas, i-a respins recursul formulat impotriva USADA, ceea ce a permis agentiei antidoping sa-si continue ancheta cu privire la sportivul de 40 de ani.
Agentia antidoping l-a acuzat pe Armstrong ca a utilizat substante interzise, printre care EPO si steroizi, precum si transfuzii sangvine, incepand din 1996. Americanul, care s-a retras anul trecut din activitate, a depus plangere la un tribunal federal incercand sa opreasca ancheta USADA, insa a pierdut.