Scoala de diamante Transilvania. Reportaj cu Academia U. Cluj, prima scoala de fotbal din Romania cu experti de la Ajax

×
Codul embed a fost copiat

8 trofee in ultimii 10 ani. Victorii fantastice in Champions League, cu Manchester United si AS Roma. A doilea cel mai spectaculos stadion din tara.

Clujul, unul dintre mai dezvoltate orase din tara, investeste acum sa devina capitala fotbalului din Romania pana in 2020. 

Planul cu care U. Cluj vrea sa devina Ajax al Romaniei

Astazi, la Cluj se pun bazele primei academii olandeze de fotbal din tara. La 50 de ani de la cucerirea singurului trofeu din istoria clubului - Cupa - Universitatea Cluj viseaza sa devina Ajaxul Romaniei.

VEZI AICI REPORTAJUL INTEGRAL VIDEO CU ACADEMIA U. CLUJ

"Este fezabila cresterea jucatorilor la U. Cluj, pentru ca aici exista infrastructura necesara. E unul dintre putinele locuri din tara in care copiii pot profita de lucrul asta", spune George Ogararu.

Citește și
Gheorghe Hagi
Europa, la picioarele lor: Reportaj din Academia de 15 milioane de euro a lui Hagi. "Milan, Barcelona? Suntem la nivelul lor"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ajax, cea mai influenta academie de fotbal din Europa,  este modelul pe care Universitatea Cluj l-a adus in Romania odata cu venirea lui George Ogararu ca antrenor principal.

"Am vorbit deja la Ajax pentru o colaborare si am inceput deja tratativele pentru o colaborare, in special pentru sistemul lor educational, Ajax Academy", povesteste Ogararu.

La Cluj, Ogararu are parte de una dintre cele mai moderne baze din tara. Stadionul de peste 30.000 de locuri, care a costat 44 de milioane de euro, si doua dintre cele mai dezvoltate centre de antrenament din Liga I. Aici, fostul jucator al lui Ajax si antrenor la echipa secunda de pe Amsterdam Arena poate aplica filosofia fotbalului din Olanda.

"Avem un centru de copii si juniori bun care in ultimii ani a avut niste rezultate. De anul acesta incercam sa formam jucatori, in asa fel incat sa putem sa-i ajutam sa faca saltul de la juniori la prima echipa", explica Vlad Munteanu, presedintele Universitatii Cluj.

190 de copii se antreneaza zilnic in cele doua baze de pregatire ale Academiei. Antrenorii de la echipa mare lucreaza in fiecare clipa alaturi de cei de la centrul de copii si juniori. Ogararu vrea ca toata lumea, indiferent de varsta, sa joace precum in Olanda. In sistemul 4-3-3.

"Sunt si juniori care au debutat la echipa mare, fata de alte cluburi, daca e sa facem o comparatie, cred ca Universitatea Cluj are destui jucatori la prima echipa. Vor fi antrenori in cadrul Academiei care vor veni aici si vor da cursuri antrenorilor Academiei noastre", spune Ogararu.

Marius Popescu este directorul sportiv al centrului de copii si juniori. Tot in fruntea academiei a fost adus si unul dintre jucatorii de legenda ai Universitatii - Zsolt Szilágyi.

"Nu vreau sa par conservator, dar daca ne uitam in spate, Universitatea Cluj s-a bazat pe productiile proprii", spune Marius Popescu.

Conservarea identitatii clubului devine o obligatie la Cluj. Copiii trebuie sa invete de la primele antrenamente unde joaca si care e istoria clubului. Toti antrenorii de la Academia U Cluj sunt si fosti fotbalisti ai echipei. La fel ca in Olanda.

"Intotdeauna, cu un minim de atentie si un plan mediu de dezvoltare, poti sa iti produci marea partea jucatorilor seniori. Poti sa dezvolti prin selectie. In Olanda aplica aceeasi ideologie de zeci de ani, peste 20 de ani. Normal ca acolo copilul se va simti in siguranta si nu va mai fi o problema in trecerea de la copii si juniori la seniori", explica Marius Popescu.

Clubul se asigura ca pustii de la academie merg in fiecare zi la scoala. Cine nu invata bine, risca sa fie eliminat din echipa. Universitatea Cluj colaboreaza cu Liceul Sportiv din oras. Profesorii de la scoala se sfatuiesc in fiecare moment cu parintii si antrenorii.

"Prin tot felul de proiecte, juniorii Universitatii Cluj pot fi crescuti. Si pot fi crescuti dupa ideea clubului. Intai formam oameni, trebuie sa ii educam, sa avem grija ca merg la scoala, ca dau bac-ul, ca merg la facultate. In acelasi timp formandu-i in 3, 4 ani ca oameni, ca jucatori, poti sa te folosesti de ei in Liga I", spune Vlad Munteanu.

Din cei 190 de pusti cu varste intre 5 si 18 ani, Universitatea Cluj vrea ca in 5 ani sa formeze o echipa de Cupele Europene. Au deja o generatie de mici campioni. In 2012 au cucerit titlul la juniorii B, in fata Academiei Hagi. Multi dintre acei jucatori joaca azi in Liga a II-a.

"Paradoxul este ca cu acele rezultate - vorbim concret - vicecampioni anul trecut, 7, 8 jucatori carora le-am dat contracte de profesionisti, am avut probleme sa-i dam undeva sa joace. O medalie la gat e buna pentru palmaresul lor, sa spunem la ziare ca am iesit campioni, vice campioni, dar e importanta continuitatea pe care le-o dam. De anul acesta incercam sa formam jucatori. in asa fel incat sa putem sa-i facem sa faca saltul, de la juniori la prima echipa", spune Vlad Munteanu.

Specialist olandez crescut de van Gaal, adus de Ogararu la Cluj

George Ogararu nu a venit singur in vestiarul de la Cluj. Din Olanda l-a adus pe Alfons Groenendijk, fost jucator la echipe precum Ajax sau City si antrenor la Willem si tineretul lui Ajax. Groenendijk vine din scoala lui van Gaal, a jucat intr-o generatie de top a lui Ajax, alaturi de nume uriase. Marc Overmars, Dennis Bergkamp si van der Saar. La tineretul lui Ajax, antrenorul olandez i-a crescut pe Vertonghen, Moisander si Klaasen. A venit in Romania si vrea sa ii transforme pe Ionut Neag si Roland Niczuly in viitoarele staruri ale nationalei Romaniei.

"Cred ca presiunea ar fi foarte mare acum pe el (n.r.: Roland Niczuly), dar este un jucator talentat, avem contact cu el, ne-am intalnit, e un jucator care primeste mereu sfaturi de la antrenorul nostru cu portarii, pentru ca Alin Dinca are si o scoala de portari in Germania, e foarte experiementat pe copii si juniori, are program, baza de data cu ei, am filmat si am adus aici. Neag este un jucator bun, care a si jucat in Liga iI, a acumulat si experienta, joaca la nationala U21, cred ca este un jucator care in scurt timp poate fi foarte interesant si pentru alte echipe, dar e important pentru el sa fie important pentru Universitatea Cluj", spune Ogararu.

VEZI AICI REPORTAJUL INTEGRAL VIDEO CU ACADEMIA U. CLUJ

"Sunt jucatori care ies in evidenta, dau exemplul lui Calcan (n.r.: Andreas Calcan), care a plecat imprumut de la noi ca sa joace mai mult, sa prinda meciuri si sa progreseze. Dau exemplul lui Roland Niczuly, titular incontestabil in poarta unei echipe din liga a II-a, care la vara va reveni la noi la prima echipa si ne vom baza pe el", spune si Vlad Munteanu.

Buget de 400.000 euro si program de donatii

400.000 de euro este bugetul anual al Academiei Universitatii Cluj. Departe inca de pretentiile din Vestul Europei, U Cluj vrea sa atraga experti de la Ajax, dar si finantari printr-un program propriu de donatii.

"Noi... ganditi-va ca Adi Mutu s-a apucat de fotbal de la 15 ani. e o diferenta... Cei de la academia lui Hagi sunt de la 8 ani ani si ajung la 17 ani sa joace in Liga I. Dar sunt antrenati dupa un sistem, sunt tinuti intr-un mediu care cred ca ar trebui sa se intample in mai multe locuri din Romania", spune Vlad Munteanu.

"Asta incercam sa facem si noi aici, sa tragem comunitatea de partea noastra, pentru ca nu investesc numai in Universitaeta Cluj. Si cand zic investit nu ma refer numai la bani" - Vlad Munteanu.

Fiecare antrenor de la U Cluj va pleca din 2015 la cursuri de specializare in Olanda. Ogararu vrea ca fiecare om din club sa vorbeasca aceeasi limba - a fotbalului total.

"Baza incercam sa o construim cat mai repede posibil pentru ca platforma de antrenamentele de la Ajax sa poata fi implementata, sa aducem oameni din Olanda, de la Ajax, care au know-how. Ajax e cea mai mare academie din lume, peste Barcelona... si sa vina niste oameni pregatiti sa-ti invete antrenorii, pentru ca asta e cel mai important lucru, sa ai antrenori pregatiti", spune Vlad Munteanu.

Viitorul de milioane propus de Academia Cluj

4 terenuri de antrenament, 4 vestiare, sauna, dusuri, bazin, sala de forta, masori, asistenta medicala si o clinica privata care colaboreaza cu U Cluj - sunt cateva dintre dotatile la care pustii Academiei au acces.

"E foarte usor sa vorbim de ce am vazut in Germania, de ce se intampla in Olanda. Din pacate, in fotbalul romanesc vedem o lipsa acuta a banilor. Si pentru a avea un centru dezvoltat, cu un camin bine pregatit, in care sa poti tine copiii din afara Clujului sau pe cei din Cluj cu o situatie dificila, sa le oferi o masa calda, conditii foarte bune de antrenament, asta inseamna bani", spune Vlad Munteanu.

U Cluj vrea ca in urmatorii ani sa extinda academia. Asta inseamna milioane de euro pentru constructia unui hotel de 5 stele si a unui restaurant. Ca toti pustii din Academie sa creasca impreuna, precum in marile centre din Europa.
Pentru moment, un sponsor furnizeaza zilnic mancarea. Iar nutritionistii de la prima echipa fac saptamanal meniurile copiilor de la Academie.

"In momentul de fata, nicio echipa din Romania nu are acei bani, exceptand Viitorul in care un om crede in ceea ce face si si-a pus banii personal, poate mai exista un club sau doua care mai platesc o suma pe unul, doi juniori... spuma. Dar ca sa punem in aplicare ce am vazut in Germania, in Olanda, trebuie sa avem o baza", spune Vlad Munteanu.

Cine este "micul" Neuer de la U. Cluj

Nu numai fotbalul din Romania cauta sa se inspire din Germania sau Olanda. Ci si micii fotbalisti. La U. Cluj, Ogararu crede ca l-a descoperit pe urmasul lui Neuer. L-a impresionat din primele minute la antrenament.

"Avem si un portar de 15 ani care a venit la antrenament si a avut o evolutie de apreciat. Cred ca la U. Cluj in special, portarii sunt de calitate, la juniori. M-a impresionat barbatia cu care a intrat in poarta. Am avut 1-1, 2-2, 3-3 pe un spatiu de 20 de metri in care a fost unul dintre cei doi portari la antrenament, foarte intens, 45 de minute, va dati seama, suturi din 2 metri, 5 metri, trebuiau aparate si a rezistat tot antrenamentul"

"La un moment dat s-a lovit, ii curgea sange, iar asta inseamna barbatie si curaj si cred ca este primul lucru necesar pentru a face performanta" - George Ogararu

Rares Pop are 15 ani, e portar si seamana izbitor cu Neuer, campionul mondial din 2014 si finalist in cursa pentru Balonul de Aur.

"Este un lucru foarte frumos sa joc la U. Cluj la aceasta varsta. Nu multi au sansa asta sa fie cu jucatori de echipa mare, antrenori, e un lucru foarte mare. Ce sa va spun, e un lucru foarte frumos sa ma antrenez cu U. Cluj, sa fii alaturi de cei din Liga I, jucatori mari, buni, cu experienta. E un lucru foarte bun pentru varsta mea. Eu seman cu Manuel Neuer. Par blond, calitati, sper sa ajung sa am calitatile lui, dar asa ca si fizici. Eu sper sa ajung repede la echipa mare. La 19-20 de ani sa speram ca debutez", spune Rares Pop.

Scoala de fotbal preda o lectie a supravietuirii in Romania

Rares Pop este doar unul dintre cei 190 de pusti cu care Universitatea Cluj spera sa dea lovitura in viitor. Ca sa ii gaseasca pe cei mai buni copii din tara, U Cluj a infiintat in 2014 si propriul departament de scouting.

"Sustin ideea ca o sanatate curata si un control serios al investitiilor poti face prin ceea ce produci tu. si poti sa te extinzi la seniori cu transferuri importante, pentru ca baza, centrul produce. Avem 18-19 jucatori imprumutati in diferite esaloane, pentru ca din pacate maturizarea se produce mai greu, si au nevoie sa joace", spune Marius Popescu.

In fiecare vara si iarna, U cluj incepe perioada de trial la academie. Cristi Pojar si Alin Ratiu conduc departamentul de scouting al clubului. Banii pentru dezvoltarea academiei pot veni si din transferurile actualilor jucatori de top.

"U. Cluj nu poate sa-l pastreze azi pe Neag daca are oferta din strainatate. Nu - pentru ca este foarte greu sa rezisti, totul se rezuma la bani. Daca inainte se vindeau pe banda, pentru ca aveau valoare si rezultate la nationala, acum este mai greu, mai ales ca peste tot in Europa sunt probeme financiare, nu numai la noi. Va dau exemplu Germaniei din liga a II-a. Eu personal cred ca a fost o intalnire a tuturor managerilor din Liga a II-a care au spus nu mai cumparam, investim in tineri. Pentru ca a fost un moment in care au intrat in liga a II-a foarte multi tineri"

"Cred eu ca, in anii urmatori, din cauza situatiei financiare, cine va avea in spate o Academie buna va reusi sa mearga mai departe" - Vlad Munteanu

Universitatea Cluj spera ca prin Academia de fotbal sa aduca trofee, bani si sa redevina un club European. Dupa 10 ani in care CFR a adus trofeele la Cluj, 3 titluri, 3 cupe si 2 super cupe - Universitatea invata de la marea rivala. Sa nu repete aceleasi greseli.

Reporter: Sunt probeme la CFR pentru ca nu au din spate jucatori din Academie?
Vlad Munteanu: Da. Cred ca da. La un moment dat cand vezi ca bugetul, banii, veniturile nu iti permit sa aduci jucatori de valoare, trebuie sa te concentrezi si pe ce ai in curte.
Reporter: Exista jucatori de la CFR Cluj care ar putea fi transferabili la U. Cluj?
Vlad Munteanu: Nu doar de la CFR, dar si de la alte cluburi care sunt sub observatie. Sunt rapoarte despre ei. Cand centrul, conducerea vor veni cu propuneri, cu referate scrise, atunci vom merge mai departe si vom decide daca vom da curs referatelor si propunerilor venite din partea lui Marius Popescu.

VEZI AICI REPORTAJUL INTEGRAL VIDEO CU ACADEMIA U. CLUJ

Universitatea Cluj se inspira din fotbalul de top. Un Un Ajax al Romaniei in care experienta lui Ogararu din Olanda, colaborarea cu Ajax Amsterdam, importul de specialisti din fotbalul total al Europei si investitiile promise in viitorul Universitatii pot fi polita de asigurare ca arena de peste 40 de milioane din Cluj va avea si o echipa de milioane.

Vlad Munteanu spune: "Noi vrem sa construim aici niste lucruri, parintii si copiii sa-si doreasca sa vina aici. Sa le oferim conditii de antrenament, echipament, pentru ca asa cresc copiii, prin foarte multa munca. Asta facem aici, implicam un proiect in comunitate"

Autor: Catalin Andrei, [email protected]

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Gica Hagi, la varsta de 50 de ani. Andreea Esca si-a facut selfie cu
Gica Hagi, la varsta de 50 de ani. Andreea Esca si-a facut selfie cu "Regele" si l-a provocat sa-i dea gol pe Arena Nationala

Romanul de care auzim foarte des atunci cand mergem peste hotare si omul care a marcat istoria fotbalului romanesc a implinit joi 50 de ani.

Europa, la picioarele lor: Reportaj din Academia de 15 milioane de euro a lui Hagi.
Europa, la picioarele lor: Reportaj din Academia de 15 milioane de euro a lui Hagi. "Milan, Barcelona? Suntem la nivelul lor"

Gheorghe Hagi: “Usor-usor, nu avem nimic de invidiat la nimeni din Europa, dimpotriva, ei vin, se uita si chiar se mira ca in Romania exista o academie asa de mare si atat de buna ca a noastra”.

Fotbalul care n-are nevoie de Hagi. Povestea celei mai eficiente fabrici de jucatori in 2014:
Fotbalul care n-are nevoie de Hagi. Povestea celei mai eficiente fabrici de jucatori in 2014: "Vrem inteligenta, nu macelari"

“Fotbalul romanesc nu are un Hagi in acest moment, dar un jucator ca el se naste la 100 de ani...” 

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.