Scandal de coruptie in cazul CM 2022. Un fost oficial din Qatar este acuzat ca ar fi mituit reprezentati FIFA

01-06-2014 12:27


Qatar

Publicatia britanica Sunday Times a scris, duminica, ca un fost inalt responsabil al sportului din Qatar a platit cinci milioane de dolari mai multor reprezentanti ai fotbalului international pentru obtinerea sustinerii candidaturii la CM 2022.

Sunday Times a precizat ca a intrat in posesia a mii de e-mailuri si alte documente care arata ca Mohamed Bin Hammam, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA si apropiat al organizatorilor Cupei Mondiale din 2022, a facut plati pentru sustinerea candidaturii Qatarului, potrivit Mediafax.

Aceste documente au tendinta de a arata ca Bin Hammam, care a fost si presedintele Confederatiei Asiatice de Fotbal, a folosit fonduri obscure pentru a plati in numerar personalitați din fotbal internațional, in scopul de a obține un sprijin masiv pentru candidatura Qatarului. Jurnalul britanic scrie ca Bin Hammam a platit 200.000 de dolari catre presedintii a 30 de federatii africane si a organizat evenimente de caritate pe acest continent in care a acordat fonduri pentru sustinerea candidaturii Qatarului.

Sunday Times a precizat ca Bin Hammam a varsat 1,6 milioane de dolari in conturile fostului presedinte Concacaf, Jack Warner, care a demisionat in iunie 2011 din functia de vicepresedinte al FIFA. Din acesti bani, 450.000 de dolari ar fost platiti inainte de desemnarea tarii organizatoare a Cupei Mondiale din 2022. Dezvaluirile din Sunday Times vin la doua luni dupa ce Daily Telegraph a scris ca Jack Warner si membrii familiei sale au primit aproximativ 1,43 milioane de euro de la o companie din Qatar detinuta de Mohamed Bin Hammam.

Dupa ce s-a lansat in cursa pentru presedintia FIFA impotriva actualului conducator Sepp Blater, Bin Hammam a fost gasit vinovat de coruptie de catre comitetul de etica al federatiei internationale si suspendat pe viata in 2012. Presedintele FIFA Joseph Blatter a recunoscut ca acordarea organizarii Cupei Mondiale din 2022 statului Qatar a fost o "eroare".

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO