Entertainment fotbalistic, construit cu sangele muncitorilor. 185 de nepalezi au murit in 2013, in Qatar, lucrand pentru CM

qatar

Documente oficiale arata ca 185 de nepalezi au murit in 2013, construind infrastructura pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, relateaza The Guardian.

Noile cazuri de decese precum si modul in care sunt tratati muncitorii imigranti din Nepal pe santierele unde Qatarul pregesteste gazduirea Campionatului Mondial de Fotbal din 2022 starnesc un nou val de ingrijorare si de presiuni din partea FIFA, sustine publicatia britanica.

Potrivit unor documente oficiale, numarul revizuit al muncitorilor morti, din Nepal - una dintre numeroasele tari care furnizeaza mana ieftina de munca pentru Qatar - se ridica la 382, doar in ultimii 2 ani.

Cel putin 36 dintre aceste morti s-au inregistrat in saptamanile de dupa izbucnirea scandalului, in urma dezvaluirilor facute in septembrie, 2013, de catre The Guardian.

Dezvaluirile l-au fortat pe presedintele FIFA - Sepp Blatter - sa promita ca fotbalul nu va inchide ochii la aceasta problema. Ministrul Muncii din Qatar a apelat la o firma de avocatura, DLA Piper, pentru a intocmi un raport urgent iar directorul executiv al comitetului de organizare pentru CM din 2022 a promis ca turneul final nu va fi construit "pe sangele celor nevinovati." Raportul DLA Piper va fi publicat in urmatoarele saptamani.

Citește și
Qatar
"Sclavii" Cupei Mondiale din Qatar. Abuzurile facute de una dintre cele mai bogate natiuni din lume
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Nepalezii reprezinta o sasime din populatia de 2 milioane de muncitori imigranti din Qatar.

Organizatia Pravasi Nepali Co-ordination Committee a dezvaluit ca primeste constant informatii despre noi cazuri de decese. Pe langa informatiile initiale, The Guardian a mai primit confirmari pentru alte 8 cazuri, ridicand numarul mortilor in 2013 la 193.

Muncitorii, lasati fara mancare timp de 24 de ore si fara apa la 50 de grade Celsius

In dezvaluire facuta anul trecut de The Guardian, unii angajati s-au plans ca nu le-a fost oferita nici apa desi lucreaza in desert iar Qatarul se confrunta vara cu temperaturi de pana la 50 de grade Celsius.

In jur de 30 de barbati din Nepal care lucrau pentru diverse proiecte destinate competitiei sportive au cautat refugiu la ambasada din Doha pentru a scapa de conditiile crude de munca.

Acuzatiile oficialilor sugereaza un lant al exploatarii muncitorilor care pleaca de la satele sarace din Nepal pana la liderii din Qatar. Practic una dintre cele mai bogate natiuni exploateaza una dintre cele mai sarace tari pentru cel mai popular turneu sportiv din lume, considera britanicii.

"Vrem sa plecam, dar compania nu ne lasa" a declarat un muncitor imigrant din Nepal care lucreaza la dezvoltarea proiectului Lusail City, un oras construit de arabi de la zero pentru CM, oras care va avea si un stadion complet nou, cu o capacitate de 90.000 de locuri. Proiectul are un buget de 45 de miliarde de dolari.

Comitetul suprem care se ocupa cu organizarea CM din 2022 din Qatar a raspuns acuzatiilor precizand ca munca nici nu a inceput pentru proiectele destinate turneului final si ca sunt "profund ingrijorati de acuzatiile care s-au facut catre anumiti contractori si sub contractori de la dezvoltarea orasului Lusail, acuzatii pe care le iau in serios."

Investigatiile ziarului britanic au aratat cum muncitorii din Nepal sunt fortati de unii angajatori sa doarma cate 12 intr-o camera si ca adesea se imbolnavesc din cauza conditiilor mizere de cazare. Multi dintre ei se plang ca nu primesc bani si ca sunt fortati sa cerseasca apa si mancare.

"Stam cu stomacul gol 24 de ore. Muncim timp de 12 ore iar apoi nu primim de mancare toata noaptea" a dezvaluit un muncitor. Multi dintre ei nu se pot intoarce acasa atat din cauza retinerii actelor de catre angajatori, dar si pentru ca aduna datorii fata de agentiile de recrutare de forta de munca ce i-au trimis aici.

Ambasadorul Nepalului in Qatar, Maya Kumari Sharma, a descris aceasta exploatare a muncitorilor drept o forma de "inchisoare deschisa".

Reprezentantii companiei care se ocupa cu dezvoltarea Lusail Real Estate au declarat ca "suntem complet ingrijorati de acuzatiile care ne-au fost aduse la cunostinta. Lusail anagajeaza direct si indirect peste 20.000 de oameni si apreciem fiecare angajat."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Stadionul Al-Wakrah din Qatar are
Stadionul Al-Wakrah din Qatar are "forma unui vagin". Ce au vrut arhitectii si ce vad fanii

Design-ul stadionului Al-Wakrah din Qatar, construit pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2022 a ajuns subiect de controverse.

"Sclavii" Cupei Mondiale din Qatar. Abuzurile facute de una dintre cele mai bogate natiuni din lume

Publicatia britanica The Guardian denunta intr-un amplu material abuzul si exploatarea suferite de muncitorii imigranti care construiesc infrastructura pentru Cupa Mondiala din 2022 din Qatar.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.