Miliardul rus care a plătit 9 milioane $ pentru manifestul lui Pierre de Coubertin. Ce a făcut cu el


Ultimul update: Luni 10 Februarie 2020 20:12
Data publicarii: Luni 10 Februarie 2020 19:45
Categorie: Stiri Sport
Pierre de Coubertin

Miliardarul rus Alişer Usmanov a donat Muzeului Olimpic de la Lausanne manifestul olimpic original din 1892, cel mai scump articol sportiv vândut vreodată la o licitaţie.

Omul de afaceri, care este şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Scrimă, a cumpărat documentul de 14 pagini scris de fondatorul Comitetului Internaţional Olimpic, Pierre de Coubertin, pentru suma record de 8,8 milioane de dolari la o licitaţie organizată în decembrie, la New York.

Imagini cu miliardarul rus Alişer Usmanov găsiți în galeria foto

Identitatea lui Usmanov a fost ţinută secretă la finalul licitaţiei de 12 minute în care s-au luptat trei potenţiali cumpărători, preţul urcând de la 1 milion de dolari la recordul de 8,8 milioane, potrivit casei Sotheby's, scrie Agerpres.

''Astăzi suntem martorii istoriei. Dintr-un punct de vedere, suntem martorii acestui document istoric, manuscrisul discursului care a dus la fondarea mişcării olimpice, iar din alt punct de vedere suntem martorii unui moment istoric, cu manuscrisul revenind la casa sa olimpică, locul căruia aparţine'', a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach, cu prilejul unei ceremonii desfăşurate la Muzeul Olimpic de la Lausanne.

Usmanov, care a deţinut 30 de procente din clubul englez de fotbal Arsenal până în 2018, iar luna trecută a cumpărat dreptul de denumire a stadionului clubului Everton pentru 30 de milioane de lire sterline, a subliniat că documentul olimpic a reveni la ''casa sa''.

''Acest manuscris este manifestul Jocurilor Olimpice moderne. Cred că Muzeul Olimpic este locul cel mai potrivit pentru a fi păstrat acest manuscris nepreţuit'', a afirmat Urmanov.

O bluză a echipei de baseball New York Yankees, purtată de legendarul Babe Ruth, a fost precedentul cel mai scump articol sportiv vândut la o licitaţie, pentru 5,64 milioane dolari, anul trecut.

Primele Jocuri Olimpice moderne au avut loc în Grecia, în 1896. Tokyo va găzdui anul acesta o nouă ediţie a Jocurilor Olimpice de vară.

 

FULLSCREEN
Miliardul rus care a plătit 9 milioane $ pentru manifestul lui Pierre de Coubertin. Ce a făcut cu el
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO