Vaccinul antigripal. Tot ce trebuie să știi înainte să te vaccinezi împotriva gripei
În România, medicii de familie au început să primească dozele suplimentare de vaccin antigripal- practic, ultimul lot găsit de Ministerul Sănătăţii la producător.
Aceste vaccinuri sunt destinate exclusiv pacienţilor asiguraţi, care s-au hotărât în sfârşit să se protejeze. Altfel spus, nu vor ajunge în farmacii şi vor acoperi cel mult jumătate dintre cereri pentru categoriile de risc.
25 de români au murit, în acest sezon de gripă, iar 24 dintre ei nu erau vaccinaţi. Ca să prevină asemenea situaţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat un ghid, în care sunt demontate informaţiile false, legate de imunizare.
Cu tot cu ultima serie de vaccinuri gratuite, adică 35 de mii de doze, rata de vaccinare antigripală abia va urca, în România, la 11 la sută. Trebuia să avem măcar 70 la sută ca să evităm epidemia, spun medicii. Această ultimă tranşă nu va acoperi solicitările.
Cine trebuie să-şi facă vaccinul antigripal
50 de şcoli şi grădiniţe din ţară au orele suspendate parţial ori sunt închise. Predicţia specialiştilor e că sezonul gripal va mai dura trei luni. Putem face de două ori gripă în acelaşi sezon. Deci şi convalescenţii ar trebui vaccinaţi!
DR. COSMINA BERBECEL, MEDIC VACCINOLOG: „Am avut pacienţi internaţi pentru gripă de tip A, şi la o saptamana, două, după externare au făcut şi B.-Le-ar fi folosit vaccinul făcut între aceste episoade. Probabil că n-ar fi făcut a doua oară gripă sau ar fi făcut o formă mult atenuată.”
În contextul celor 25 de decese, oamenii sunt sfătuiţi să nu-şi ia informaţii din surse obscure, de pe internet. OMS a publicat un ghid al miturilor despre vaccinuri.. de pildă, că acestea ar zdruncina imunitatea.
DR. COSMINA BERBECEL, MEDIC VACCINOLOG: „Vaccinul niciodată nu scade imunitatea, dimpotrivă! Dimpotrivă, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva a ceea ce îi inoculezi. Deci niciodată post vaccinare imunitatea organismului nu scade!”
Cum a apărut mitul despre legătura dintre vaccinuri şi autism
Unul dintre cele mai înfricoşătoare mituri este că vaccinurile ar provoca autism. Ipoteza e falsă, dar să vedem de unde a plecat. În 1994, medicul britanic Andrew Wakefield a publicat un studiu care sugera o relaţie cauză-efect între vaccinul anti rujeola-rubeola-oreion şi tulburări de spectru autist. S-a dovedit că doctorul falsificase rezultatele studiului şi a rămas fără dreptul de liberă practică. Toate cercetările ulterioare au infirmat orice corelaţie.
În schimb, au confirmat că nici igiena, nici curăţenia spaţiilor în care trăim NU ne păzesc de infecţii, dacă intrăm în contact cu oameni bolnavi. La fel, hrana şi odihna susţin organismul, dar nu-i pot oferi anticorpi pentru poliomielită, pojar, tetanos sau tuse măgărească.
Peste tot în lume sunt grupuri de influenţă care susţin că imunitatea naturală, adică cea dobândită prin îmbolnăvire şi vindecare, este superioară celei construite de vaccin. Fals! Răspunsul imun e similar, dar preţul plătit pentru imunizarea naturală poate fi foarte mare.
În România, 64 de copii au murit în epidemia de rujeola şi 25 de oameni, în cea de gripă. O singură victimă era vaccinată.
Sursa: Pro TV
Etichete: OMS, epidemie, autism, vaccinare, risc, vaccinare copii, gripa, contraindicatii,
Dată publicare:
10-02-2020 19:26