Maradona, dus pe ultimul drum. Fostul fotbalist a fost înmormântat cu o ceremonie restrânsă

Ultima actualizare: 27-11-2020 21:37

Maradona, zeul milioanelor de pământeni, a fost înmormântat, noaptea trecută, într-un cimitir de la marginea orașului Buenos Aires - acolo unde se odihnesc și părinții săi.

A fost o ceremonie restrânsă, la care au luat parte doar familia și câțiva prieteni apropiați. Înainte de asta, zeci de mii de argentinieni au apucat să își ia rămas bun într-o atmosferă impresionantă.

În Argentina, unde patima pentru fotbal este uriaşă, emoţia stârnită de dispariţia legendei Maradona a fost pe măsură. Papa Francisc însuşi, argentinian de fel, şi fan declarat al lui Diego Maradona, a postat un mesaj pe Instagram în care spune că se roagă pentru "un geniu sportiv, cum n-a mai fost altul şi nici nu va mai fi".

Cu lacrimile şiroind, zeci de mii de fani argentinieni, tineri şi bătrâni, femei, bărbaţi şi copii, au vrut să-şi ia rămas bun.

În zorii zilei de joi, suporterii au început să şerpuiască în jurul istoricei Plaza de Mayo, cu speranţa de a intra în Casa Rosada, sediul Preşedinţiei argentiniene, unde a fost depus sicriul. O uriaşă panglică neagră orna intrarea în clădirea din piatră roz, ale cărei steaguri au fost coborâte în bernă.

În interiorul și în jurul reședinței prezidențiale, atmosferă a avut solemnitatea unor funeralii naționale, dar și spiritul rebel al tribunelor unui stadion.

Mii de oameni au apucat să treacă prin fața catafalcului, până să pice vestea că Maradona va fi înmormântat înainte de căderea întunericului. A fost dorinţa familiei.

Firesc, nu toţi s-au putut înclina în faţa sicriului, peste care erau aruncate de-a valma steaguri argentiniene, tricouri ale echipelor pentru care a jucat Maradona ori diverse talismane. Omagierea de la Casa Rosada s-a încheiat brusc, chiar mai devreme decât era programat, din cauza unor incidente din afara palatului.

Zeci de fani au forţat barierele, iar forţele de ordine au apelat la gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a restabili ordinea.

După aceste momente de confuzie, în jurul orei 18, cortegiul funerar a plecat spre cimitirul Jardin Bella Vista situat la marginea capitalei Buenos Aires.

Zeci de mii de oameni s-au înșiruit de-a lungul traseului, lung de câteva zeci de kilometri, parcurs în goana mare de coloană oficială.

Argentinienii au inundat străzile pentru a-l saluta şi aclamă pe marele Maradona. Unii dintre ei au alergat până i-au lăsat puterile în urma convoiului.

Alții l-au urmărit cu motocicletele sau cu maşinile. În cele din urmă, Maradona a fost îngropat alături de părinţii lui, doar în prezenţa rudelor şi a câtorva prieteni.

Cu inimile grele, argentinienii au plecat şi ei spre case, în liniște ori scandând numele zeului pentru ultima dată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO