JO 2018. Flacăra Olimpică a fost aprinsă la Pyeongchang

×
Codul embed a fost copiat

Ediţia a XXIII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă, găzduită de PyeongChang între 9 şi 25 februarie, a fost declarată deschisă oficial de către preşedintele Republicii Coreea, Moon Jae-in, vineri, în cadrul unei ceremonii spectaculoase.

"Acum e rândul vostru, dar trebuie să respectaţi regulile şi aşa rezultatele voastre vor reflecta asta. În sport suntem cu toţi egali. Noi oameni, cei din Sud şi Nord au intrat împreună. Toţi au trimis un mesaj de speranţă şi de pace în lume. Să mergem împreună, Pyeongchang", a spus Bach.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 a debutat cu un schimb de mesaje politicoase ce părea de neconceput în urmă cu câteva săptămâni între sora liderului nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele Coreei de Sud, ca un simbol al Jocurilor păcii dorite de ţara organizatoare, relatează AFGP.

O imagine fugitivă, dar un zâmbet surprins de camerele de filmat a avut loc în momentul debutului ceremoniei de deschidere, puţin după ora locală 20,00, când Kim Yo Jong, primul membru al dinastiei conducătoare a Nordului care a pus piciorul pe pământul rival după sfârşitul războiului dintre cele două Corei, în 1953, şi Moon Jae-in, preşedintele Coreei de Sud, şi-au strâns mâna. Un gest de o banalitate absolută, dar cu o importanţă extraordinară ţinând cont de situaţia geopolitică.

Citește și
Kim Yo-jong
Sora liderului nord-coreean, prezentă la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud

Jocurile Olimpice 2018 au devenit astfel martorele unei spectaculoase apropieri dintre cele două Corei, inamici istorici după 1953.

Cinci copii sud-coreeni a purtat lumânări care au intrat în arenă pe ritmurile melodiei Imagine lui John Lennon, cântată de artişti sud-coreeni. Mii de porumbei au intrat în arenă, în forma unor sportivi de la snowboard, care au format cercurile olimpice. Apoi torţa a fost purtată, rând pe rând, de mai mulţi campioni coreeni, pe ultima porţiune de două componente ale echipei unite de hochei pe gheaţă a Coreei de Nord şi Coreei de Sud. Cele două sportive i-au predat torţa campioanei olimpice la patinaj artistic Kim Yuna, iar aceasta a fost cea care a aprins flacăra la arena de la Pyeongchang.

Delegaţia României, cu portdrapelul Marius Petru Ungureanu, a defilat la JO, românii fiind a 13-a delegaţie anunţată, conform transcrierii asiatice.

Sportivii din Coreea de Nord şi Coreea de Sud au defilat sub acelaşi drapel. Detalii aici

Sportivii ruşi au defilat sub drapel neutru, ei putând evolua doar după ce au fost absolviţi de orice acuzaţie de dopaj din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

Cei 169 de sportivi ruşi care sunt prezenţi la Jocurile Olimpice vor concura sub drapel neutru şi sub titulatura de "Sportivi olimpici ai Rusiei".

Alexandre Legkov, Anton Şipulin sau Viktor Ahn sunt câteva nume sonore care nu vor putea fi prezenţe la Pyeongchang în urma deciziei CIO de a nu le acorda permisiunea de a merge la Pyeongchang, în urma deciziei TAS, ca urmare a dopajului din Rusia.

Competiţia, la care vor participa peste 2.900 de sportivi, dintre care 28 sunt români, se va desfăşura între 9 şi 25 februarie, la 30 de ani după JO de vară de la Seul, din 1988.

Oraşul PyeongChang a obţinut, la 6 iulie 2011, dreptul de organizare a "Olimpiadei albe" după ce şi-a depus candidatura de trei ori consecutiv, în 2010, 2014 şi 2018, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

PyeongChang este un district aflat în partea de nord-est a Republicii Coreea, din provincia Gangwon. Oraşul se află în preajma Munţilor Taebaek şi se află la 180 de kilometri est de capitala ţării, Seul.

Localitatea se află la 700 metri înălţime faţă de nivelul mării şi este un loc prielnic pentru pasionaţii sporturilor de iarnă.

La cea de-a 123-a întrunire a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), din 4 iulie 2011, de la Durban (Africa de Sud), s-a hotărât acordarea dreptului de organizare a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018 oraşului PyeongChang, acesta primind peste 50% dintre voturi. PyeongChang a câştigat din primul tur de scrutin cu 63 de voturi în faţa celorlalte două candidate pentru găzduirea competiţiei, respectiv Annecy (Franţa) - şapte voturi şi Munchen (Germania) - 25 voturi. PyeongChang a câştigat la cea de-a treia candidatură consecutivă, eşuând la primele două în faţa oraşelor Vancouver (Canada) şi Soci (Rusia).

Va fi prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă şi a doua a Jocurilor Olimpice organizate în Coreea de Sud. PyeongChang va fi, de asemenea, al treilea oraş asiatic care organizează Jocurile de iarnă, după Sapporo în 1972 şi Nagano în 1998, ambele din Japonia. În plus, vor fi primele Jocuri Olimpice de iarnă organizate într-un oraş-staţiune din anul 1992.

Site-ul oficial al Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 scrie că PyeongChang a prezentat un proiect olimpic inspirat şi puternic, ce se bucură de susţinerea guvernului sud-coreean. Olimpiada va lăsa o moştenire extraordinară oraşului PyeongChang, care va deveni astfel punctul central al sporturilor de iarnă din Asia, oferind sportivilor coreeni posibilitatea practicării acestor sporturi acasă.

La 19 octombrie 2011, a fost înfiinţat Comitetul de Organizare pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă PyeongChang 2018.

Sloganul competiţiei este "Pasiune. Conectare", iar mascota, Soohorang, a fost inspirată de tigrul alb, mult timp considerat un animal de pază coreean.

La Jocurile Olimpice sunt aşteptaţi circa 50.000 de participanţi din peste 95 de ţări. Vor avea loc 102 evenimente sportive la 15 discipline din şapte sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

Rusia a fost suspendată de CIO pentru dopaj instituţionalizat, dar 168 de sportivi ruşi au fost acceptaţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, urmând să concureze sub drapelul olimpic.

Programul competiţional pentru PyeongChang 2018 include şase noi întreceri: "snowboard big air" (masculin şi feminin), patinaj viteză - start în bloc (masculin şi feminin), curling dublu mixt şi întrecerile de schi alpin pe echipe.

Această ediţie a JO de iarnă va fi prima cu peste 100 de medalii de aur ce vor fi acordate câştigătorilor, mai precis 102. PyeongChang 2018 va fi, totodată, competiţia cu cel mai mare număr de evenimente feminine şi mixte din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă.

Întrecerile sportive se vor desfăşura în 13 locaţii: PyeongChang Olympic Stadium (35.000 de locuri), Alpensia Ski Jumping Centre (8.500 de locuri), Alpensia Biathlon Centre (7.500 de locuri), Alpensia Cross-Country Skiing Centre (7.500 de locuri), Olympic Sliding Centre (6.000 de locuri), Yongpyong Alpine Centre (6.000 de locuri), Jeongseon Alpine Centre (6.500 de locuri), Phoenix Snow Park (18.000 de locuri), Gangneung Hockey Centre (10.000 de locuri), Gangneung Oval (8.000 de locuri), Gangneung Ice Arena (12.000 de locuri), Gangneung Curling Centre (3.000 de locuri) şi Kwandong Hockey Centre (6.000 de locuri).

Stadionul gazdă pentru ceremoniile de deschidere şi închidere ale Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud este PyeongChang Olympic Stadium. Lucrările la Stadionul Olimpic din PyeongChang au fost finalizate după 22 de luni, construcţia începând în decembrie 2015. Structurat pe şapte nivele, având un diametru de 72 metri, o bază concepută sub formă de pentagon de 58.790 metri pătraţi şi o capacitate de 35.000 de spectatori, stadionul este situat în Plaza Olimpica. Oficialii sud-coreeni susţin că cele cinci unghiuri ale arenei simbolizează obiectivele PyeongChang 2018: economia, mediul, IT, artele şi pacea. În apropiere s-au construit, cu titlul de clădiri temporare, Pavilionul de Cultură, Pavilionul de Informaţie şi Tehnologia Comunicării şi "Medal Plaza", locul unde se vor decerna medaliile olimpice.

Probele sportive de biatlon se vor desfăşura, în perioada 9-25 februarie, la Centrul de biatlon Alpensia. Probele de bob se desfăşoară, în perioada 9-25 februarie, la Alpensia Sliding Centre. Probele sportive de combinata nordică vor avea loc, în perioada 14-22 februarie, la Centrul de sărituri Alpensia şi la Centrul de schi fond Alpensia. Probele sportive de curling vor avea loc, în perioada 14-22 februarie, la Centrul de curling Gangneung. Competiţia de hochei pe gheaţă se va desfăşura, în perioada 14-22 februarie, în două locuri: la Centrul de hochei Gangneung şi la Centrul de hochei Kwandong. Probele de patinaj artistic se desfăşoară, în perioada 9-25 februarie, la Arena de gheaţă Gangneung. Probele sportive de patinaj viteză se vor desfăşura, în perioada 9-25 februarie, la Gangneung Oval. Întrecerile de short-track (patinaj viteză pe pistă scurtă) au loc, în perioada 9-25 februarie, la Arena de gheaţă Gangneung. Probele de sanie se vor desfăşura, în perioada 9-25 februarie, la Alpensia Sliding Centre. Competiţia de sărituri cu schiurile va fi, în perioada 14-22 februarie, la Centrul de sărituri Alpensia. Schiul acrobatic se desfăşoară, în perioada 9-25 februarie, la Phoenix Snow Park, iar probele de schi alpin, din perioada 9-25 februarie, la Centrul alpin Jeongseon şi Centrul alpin Yongpyong. Probele sportive de schi fond au loc, în perioada 10-25 februarie, la Centrul de schi fond Alpensia, iar cele de skeleton, din perioada 16-17 februarie, la Olympic Sliding Centre. Totodată, probele sportive de snowboard se vor desfăşura, în perioada 11-24 februarie, la Centrul de sărituri Alpensia şi la Phoenix Snow Park.

Întrecerile de short-track şi patinaj viteză, sanie, schi sărituri şi biatlon vor avea loc seara, în nocturnă, ceea ce va oferi un plus de spectaculozitate. Competiţiile de schi alpin se vor desfăşura în timpul zilei, maximizând oportunităţile pentru spectatori de a participa la mai multe activităţi olimpice într-o singură zi.

Sunt două Sate Olimpice, PyeongChang şi Gangneung, în care vor locui sportivii şi tehnicienii care vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă. Satul Olimpic de la PyeongChang, cu 600 spaţii de cazare dispuse în opt clădiri cu câte 15 etaje, urmează a găzdui 3.894 de sportivi şi membri ai delegaţiilor, în perioada 9-25 februarie, alţi 2.268 de sportivi paralimpici fiind aşteptaţi în perioada 8-18 martie 2018. Satul Olimpic din localitatea Gangneung va putea oferi cazare pentru 2.900 sportivi participanţi la JO din februarie. Apartamentele din incinta celor două Sate Olimpice vor fi oferite spre vânzare după luna martie 2018.

Din Echipa Olimpică a României pentru PyeongChang 2018 fac parte 28 de sportivi, printre care şi o rezervă, şi 27 de tehnicieni şi oficiali.

Biatlonistul Marius Petru Ungureanu va fi portdrapelul delegaţiei României la ceremonia de deschidere.

Echipa României:


Bob (8 sportivi): Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă), antrenori Paul Neagu (bob-2 - feminin), Iulian Daniel Păcioianu (bob-2 - masculin), Silviu Dan Scurtu (bob-4);

Schi alpin (2 sportivi): Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill - antrenor Sebastian Petruş Barbu;

Patinaj viteză (o sportivă): Alexandra Ianculescu - antrenor Gregg Douglas Planert;

Schi fond (3 sportivi): Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz - antrenori Carlo Zoller şi Constantin Daniel Borca;

Sărituri cu schiurile (o sportivă): Daniela Vasilica Haralambie - antrenor Csaba Magdo-Nemeth;

Biatlon (6 sportivi): Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu - antrenori Gheorghe Gîrniţă, Gheorghe Vasile, Simon Marton; masor - Cristian Marian Moşoiu; serviceman - Roland Ciprian Gerbacea;

Sanie (5 sportivi): Raluca Strămăturaru (simpu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin) - antrenori Eugen Teodor Radu (sanie dublu), Alexandru George Comşa (sanie simplu);

Skeleton (2 sportivi): Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu - antrenor Delia Ivas. 

Articol recomandat de sport.ro
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Citește și...
Restaurantele din Pyeongchang refuză să scoată felurile cu câine din meniu în timpul JO
Restaurantele din Pyeongchang refuză să scoată felurile cu câine din meniu în timpul JO

Majoritatea restaurantelor din oraşul Pyeongchang, Coreea de Sud, unde au loc Jocurile Olimpice de Iarnă, au respins apelul guvernului sud-coreean de a nu mai servi preparate din carne de câine.

Sora liderului nord-coreean, prezentă la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud
Sora liderului nord-coreean, prezentă la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud

Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un urmează să asiste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, în Coreea de Sud, a anunţat marţi Guvernul de la Seul.

Alertă la Pyeongchang, înainte de începerea JO de Iarnă: 1,200 de angajați, înlocuiți de militari
Alertă la Pyeongchang, înainte de începerea JO de Iarnă: 1,200 de angajați, înlocuiți de militari

Zeci de persoane angajate să asigure securitatea la Jocurile Olimpice de Iarnă care are loc, anul acesta, în Coreea de Sud, au ajuns la spital din cauza unui virus. Astfel, 1.200 de angajați ai firmelor de pază au fost retrași și înlocuiți cu militari.

Recomandări
LIVE Video. Ședinţa pentru învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Bolojan: „Am înţeles mesajul românilor”
LIVE Video. Ședinţa pentru învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Bolojan: „Am înţeles mesajul românilor”

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, luni, pentru dezbaterea şi votul asupra învestirii Guvernului propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Marcel Ciolacu.

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”
Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.