HARTA. Unde poți juca golf în România. Prețul echipamentului și al terenului
Golful, sportul nobil practicat de capetele încoronate și de miliardari, devine tot mai popular și în România. Deocamdată avem doar câteva terenuri unde iubitorii de golf își pot exersa loviturile cu crosa.
Vecinii bulgari au fost însă mai harnici și au amenajat zeci de cluburi, preferate acum de jucători din toată lumea.
La câţiva kilometri de Alba Iulia, pe malul Mureşului, un investitor privat a amenajat în urmă cu trei ani cel mai mare teren de golf din România, cu cel mai lung parcurs din Europa, pe o suprafaţă de 62 de hectare. Investiţia depăşeşte 15 milioane de euro.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Cât costă echipamentul de golf
Alina Ștefan, manager club: "Suntem la doar 5 kilometri de Alba Iulia şi când intri aici te rupi de absolut toată agitaţia şi toată gălăgia din oraş şi te bucuri de linişte de privelişte superbă şi faci pe lângă asta şi un sport nobil: golful."
Iulia Strajan, golf course manager: "Cei mai mulţi jucători sunt din Transilvania, dar în ultima perioadă vin din toată ţara. Nu este un sport scump, investiţia mai mare este în echipamentul de joc."
La fel ca tenisul, golful este considerat un sport costisitor din cauza echipamentului. Crosele, costumul şi pantofii speciali pleacă de la 400 de euro şi pot ajunge la câteva mii de euro.
Cristian Dorin Dinu, jucător de golf din Timişoara: "Mi-am făcut un obicei să joc oriunde în lume o partidă de golf. În Australia, Austria, Germania, peste tot unde am călătorit. Acest teren este la standardele care sunt şi afară. Preţurile în exterior, în funcţie de calitatea terenului, sunt mai ridicate."
Radu Alexandru, jucător de golf din Sibiu: "Dincolo, găseşti terenurile la 5-10 km unul de celalat."
La noi în ţara, terenuri de golf sunt în Alba, Cluj, Oradea, Prahova şi Bucureşti.
Harta terenurilor de golf din România:
1. Teleac, jud. Alba
2. Pianu de Sus, jud. Alba
3. Cluj-Napoca, jud. Cluj
4. Sânpaul, jud. Cluj
5. București
6. Potigrafu, jud. Prahova
7. Brează, jud. Prahova
8. Ineu, judeţul Bihor
Cât costă o partidă de golf
Şi cel mai mare teren de golf din judeţul Cluj este pregătit pentru oaspeţi. Întins pe 30 de hectare, a fost construit de un cunoscut arhitect american, după normele Federaţiei Internaţionale de Golf. Pentru o singură partidă, jucătorii plătesc 130 de lei, iar începătorii, care vor doar să exerseze, pot închiria echipamentele pentru 40 de lei pe oră.
Cristian Jimborean, administrator teren de golf: "Avem un profesor de golf, pot lua lecţii, pot exersa, iar pe urmă pot intra pe terenul de golf."
Mulţi români merg să joace golf şi în Bulgaria, unde s-au construit trei terenuri spectaculoase, pe malul Mării Negre.
Nicolae Căpușan, preşedinte club de golf: "Faptul că le-au construit toate, unul lângă celălalt, le-a generat şi succesul acelei zone. Pentru că un jucător de golf, dacă merge într-o vacanţă de golf, cel mult de două ori joacă pe acelaşi teren, în rest, vrea diversitate, vrea satisfacţia jocului pe cât mai multe terenuri de golf."
În România, numărul jucătorilor activi de golf este de sub 1.000, dar a început să crească în ultimii ani.