Dosarul Valiza, cel mai important caz din fotbalul romanesc, pe masa Comisiei de Disciplina a UEFA
Comisia de Control si Disciplina a UEFA are vineri spre analiza cel mai important caz pe care fotbalul romanesc l-a "oferit" pana in prezent forului european, valiza cu 1,7 milioane de euro trimisa de Gigi Becali la Cluj
La 7 mai 2008, inaintea ultimului meci din Liga I, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la Universitatea Cluj - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare - pentru ca acestia sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu CFR 1907 Cluj, contracandidata echipei FC Steaua Bucuresti la castigarea titlului de campioana.
Procurorii DNA au interceptat valiza cu bani intr-un restaurant din Cluj, unde Teia Sponte, vicepresedinte al Consiliului de Administratie, si alte persoane asteptau deznodamantul meciului "U" Cluj - CFR, in functie de care "marfa" urma sau nu a fi livrata. CFR s-a impus cu 1-0 si a devenit campioana, astfel ca valiza ar fi ramas fara destinatar si fara interventia politiei.
DNA a declansat urmarirea penala fata de Becali, Teia Sponte si altii, iar dosarul, care a cuprins si o alta tentativa de a-i premia in 2006 pe jucatorii Gloriei Bistrita, de asemenea nefinalizata, a ajuns in instanta la finalul anului 2008. Primul termen a avut loc in 21 ianuarie 2009, la Curtea de Apel Cluj, apoi procesul a fost mutat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in urma cererii avocatilor inculpatilor.
Dupa cinci ani de la declansarea scandalului, ICCJ a dat sentinta definitiva, condamnandu-l pe Gigi Becali, in data de 4 iunie, la trei ani de inchisoare cu executare, pentru dare de mita si pentru fals, iar pe Teia Sponte la doi ani cu suspendare.
Fiind vorba de un caz de coruptie in fotbal, in care s-a dat o sentinta definitiva pe latura penala, UEFA, care si-a reafirmat de curand intoleranta in astfel de situatii, a decis sa sesizeze Comisia de Disciplina. In 10 iunie, UEFA a anuntat, pe site-ul sau oficial, ca a deschis o procedura disciplinara impotriva FC Steaua, iar cazul va fi analizat vineri.
Daca si instanta de la Nyon va ajunge la concluzia ca tentativa de premiere facuta de Becali in 2008 reprezinta un act de coruptie, Steaua risca sa fie exclusa din editia viitoare a principalei competitii europene de cluburi, Liga Campionilor, unde ar trebui sa participe in calitate de campioana a Romaniei.
Potrivit presedintelui FRF, Mircea Sandu, UEFA s-a adresat clubului Steaua, cerandu-i lamuriri in privinta cazului "Valiza". Sandu a spus ca Steaua l-a angajat pe avocatul Gianpaolo Monteneri, specializat in legislatie sportiva, pentru a se apara la Comisia de Control si Disciplina.
"Din cate stiu si eu de la Steaua, au angajat un avocat, pe Gianpaolo Monteneri, care sa le faca dosarul de aparare. Au luat o decizie buna in acest sens, pentru ca Monteneri are experienta in acest sens, in fata instantelor internationale. Sper sa aiba castig de cauza. In opinia mea exista o balanta de 50-50 la suta. Cam asa apreciez eu la ora actuala, fara sa dau prea multa incredere. Nu am nicio influenta acolo si nu conteaza nici prietenia mea cu Platini. Nu are nicio legatura cu acest caz", a declarat Sandu, pentru MEDIAFAX.
Comentand posibilul verdict al UEFA, alti oameni de fotbal s-au aratat si mai ingrijorati cu privire la o sanctiune drastica a Comisiei in cazul Stelei. Directorul administratiei de licentiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a declarat ca, in opinia sa, Steaua poate fi exclusa din Liga Campionilor de UEFA, in urma condamnarii definitive a finantatorului clubului, Gigi Becali, in dosarul "Valiza".
"Asta este practica in astfel de cazuri. UEFA are regulamente mai bine inchegate care nu lasa loc la interpretari. Poate sa fie amenda, poate sa fie si excludere, totul depinde numai si numai de Comisia de Disciplina a UEFA", a explicat Duru.
Cristian Bivolaru, delegat UEFA si comisar FIFA, a afirmat ca, tinand cont de cazurile din ultimii ani, cine ajunge sa fie judecat de Comisia de Control si Disciplina a UEFA nu scapa fara o sanctiune din partea "baietilor rai".
Intrebat care sunt sansele clubului Steaua de a scapa de o sanctiune din partea Comisia de Control si Disciplina a UEFA in urma analizarii cazului "Valiza", fostul secretar general pe probleme internationale al Federatiei Romane de Fotbal a raspuns: "In general, ce trece pe la Comisia de Disciplina a UEFA nu scapa. Cei de la Disciplina sunt baietii rai, ca strategie a lor vorbesc, dar lucrurile difera de la caz la caz, normal".
Cristian Bivolaru a explicat insa ca sanctiunile date de Comisia de Disciplina a UEFA pot fi "indulcite" de Comisia de Apel sau de TAS. "Eu nu m-am pronuntat pana acum referitor la cazul Stelei pentru ca nu ma consider un specialist in drept sportiv si nu vreau sa ma hazardez si sa comentez. Dar este posibil ca Steaua sa fie sanctionata, asta e clar. Ce se intampla mai departe e greu de spus. Uneori aceste sanctiuni se mai indulcesc la Apel sau la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne", a mentionat delegatul UEFA, pentru MEDIAFAX.
Ionut Lupescu, in prezent UEFA chief technical officer, fost membru al Comisiei de Disciplina a UEFA, nu a dorit sa-si spuna parerea in acest caz, reamintind doar ca forul de la Nyon acorda toleranta zero in cazurile de coruptie.
"Nu am niciun comentariu de facut referitor la cazul Stelei. Strategia UEFA in ceea ce priveste coruptia din fotbal se cunoaste foarte bine, este toleranta zero. In rest nu pot face cometarii", a declarat Lupescu, pentru agentia MEDIAFAX.
Un membru al Comisiei de Apel a UEFA a oferit motive suplimentare de teama inaintea verdictului de la Nyon. Conform cotidianului turc Fotomac, Antonio Mortagua a declarat jurnalului portughez Publico ca, dupa parerea sa, echipele ale caror cazuri vor fi analizate vineri de Comisia de Control si Disciplina a forului continental nu vor juca in cupele europene in sezonul viitor: "Cunosc foarte bine comisia. Nu cred ca echipele ale caror cazuri vor fi prezentate la 21 iunie au sanse sa joace in sezonul viitor in cupele europene. Cand dosarele vor veni la Comisia de Apel decizia se va lua in cel mai scurt timp. Parerea mea personala este ca excluderea pentru un an din cupele europene va fi doar o prima sanctiune".
Dincolo de problemele de imagine cauzate de asocierea cu actele de coruptie, o eventuala excludere din Liga Campionilor va avea si un efect in plan financiar pentru clubul Steaua. Premiile acordate de federatia europeana in Champions League sunt generoase, dar pentru ca o grupare sa le primeasca, trebuie sa ajunga in faza grupelor. In ultimii ani, echipele romanesti prezente in acesta faza a competitiei au primit sume in jurul a 20 de milioane de euro fiecare.
Echipa antrenata de Larentiu Reghecampf are insa de trecut trei tururi preliminare pentru a accede in grupe, dar traseul este unul mai usor datorita faptului ca va fi cap de serie, iar play-off-ul il va disputa impotriva unei campioane dintr-o tara aflata mai jos de locul 16 in clasamentul coeficientilor.
In afara clubului Steaua, UEFA a deschis o procedura si impotriva clubului turc Besiktas si a doi oficiali in legatura cu "activitati privind trucarea de meciuri" ce ar fi avut loc in timpul finalei din 2011 a Cupei Turciei. Ambele cazuri vor fi analizate, vineri, de Comisia de Control si Disciplina a UEFA, iar un verdict va fi dat dupa 24 iunie.