„Secretul" vopsitului oualor de Pasti, dezvaluit de maicutele de la manastirea Sag-Timiseni
Viata monahala ortodoxa din Banat este, in Saptamana Mare, una pe cat de tacuta, pe atat de incarcata de fervoarea rugaciunilor. Manastirile se cufunda intr-o liniste pe care, in timpul anului, mai rar o intalnesti.
Dupa Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare, o frumoasa forfota va incepe in aceste sfinte lacasuri, pentru ca Lumina Invierii Domnului aduce bucuria deplina si ea trebuie impartasita tuturor, potrivit Agerpres.
Va incepe cu smerenie ritualul pregatirii vopsirii oualor, iar pentru aceasta, maicutele de la Manastirea Sag-Timiseni, adevarate maestre in vopsitul oualor, se pregatesc din timp.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
'De pe la sfarsit de Faurar (luna februarie - n.r.), daca nu e iarna prea grea, in partile insorite din curtea manastirii sau la marginea padurii care ne inconjoara apar palcuri de toporasi, branduse, violete. Indata ce scot capsorul din tarana le culegem si le punem la uscat pentru ca din ele vom obtine vopseaua pentru ouale de Pasti. Noi folosim doar culori naturale, iar violetul este o culoare foarte pretentioasa. Fiecare petala trebuie culeasa cu grija de pe tulpina si pusa la loc uscat. Sunt mii de petale intr-un kilogram. Pana in Vinerea Mare le lasam la uscat, iar atunci le punem in apa clocotita si obtinem cam 100 de grame de culoare cu care vom vopsi ouale', spune maica Lucia.
Ouale se vopsesc in Vinerea Mare pentru ca este ziua in care Mantuitorul a fost rastignit, iar sangele scurs din ranile Sale a inrosit ouale din cosul Mariei Magdalena lasat la baza crucii.
La manastire se vopsesc in fiecare an, de Inviere, peste o mie de oua, cele mai multe sunt rosii, dar pentru a-i rasfata pe copiii care vor veni aici, printre cele rosii se mai strecoara si cate un ou violet, galben, albastru sau verde.
'De obicei, vopsim doar oua rosii, asemeni sangelui Mantuitorului. Culoarea rosie o obtinem din cojile de ceapa rosie (dintr-un kilogram obtinem cam 200 gr. vopsea concentrata) sau din sfecla rosie (dintr-un kg. obtinem multa culoare). Pentru culoarea portocalie fierbem coji de ceapa aurie (la fel ca la ceapa rosie), galbenul se scoate din sofran (din circa 200 gr. obtinem suficienta vopsea pentru colorarea a 30 de oua) sau din coaja de lamaie (de la 10 lamai putem vopsi vreo 20-30 de oua, depinde de culoarea naturala a oului). Verdele se prepara din frunze de spanac, de ceapa verde sau de patrunjel', spune maica Lucia.
Ea mentioneaza ca pentru vopsit sunt preferate ouale cu coaja alba, pentru ca prinde mai bine vopseaua.
''Ouale se spala bine, apoi se pun la fiert in apa cu otet, ca sa nu se sparga si le lasam 30 de minute bune la foc potrivit, ca sa fie tari. Apoi, cat sunt inca mai caldute, se scalda in vasul cu vopsea, se lasa cam 1-2 minute sa prinda bine vopseaua si se scot pe o suprafata uscata. Se lasa sa se raceasca putin, ca sa le putem tine in mana si incepe migaloasa munca de trecere a oualor prin faza de 'lustruire', cand le stergem cu o carpa inmuiata in ulei'', explica maicuta.
Apoi, cand sunt reci, maicile de la Timiseni reaseaza toate ouale in cofraje si le intind in forma de cruce in iarba din curtea manastirii, intr-un pastel superb, pe care preotul le va sfinti.
Maicutele vor imparti cate un ou si o felie de cozonac fiecarui credincios care va participa la slujba de Inviere.