Ziua internationala a romilor, sarbatorita la Sibiu. Oamenii au iesit pe strada si au aruncat cu flori in apa

Ultima actualizare: 11-04-2016 07:09

Romii de pretutindeni isi serbeaza vineri ziua. La Sibiu, autotintitulatul rege international al tiganilor a organizat o ceremonie prin care incearca sa atraga atentia asupra celei mai numeroase minoritati etnice din Europa.
 

Pe strazile Sibiului au rasunat cantece tiganesti, iar alaiul pornit de la resedinta asa-zisului rege s-a oprit pe malul Cibinului. Romii au aruncat in apa coronite de flori in memoria victimelor Holocaustului.

Ziua internationala a romilor a fost sarbatorita prima oara in 1971 cand, la Londra, cand s-au stabilit si culorile drapelului si imnul internatiunal - Djelem, Djelem - care inseamna "Mergeam, Mergeam" in limba romani.

Cel mai important moment al zilei este "Ceremonia raului". Oriunde ar fi ei, romii se strang pe malul unei ape curgatoare si arunca flori care se vor intalni la un moment dat, asa cum si populatia nomada a tiganilor isi doreste sa se reuneasca.

Dorin Cioaba, autoproclamatul rege international al romilor: "Tot ceea ce au romii la ora actuala au datorita acestei zile de 8 aprilie, ziua in care ne-am gasit identitatea si am putut sa aratam lumii ca suntem si noi o natiune."

Prima atestare documentara a comunitatilor de romi dateaza din anul 1068, din vremea Imperiului Bizantin. Specialistii considera ca tiganii se trag din nord-vestul Indiei si au migrat in mai multe valuri spre Europa. De altfel, s-a constatat ca limba romani seamana foarte mult cu hindi, argument in favoarea originii lor indiene.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO