Ziua Europeană a Resuscitării: elevii, învățați să acorde primul-ajutor
Zeci de elevi şi liceeni au asistat luni, la Serviciul de Ambulanţă Judeţean din Baia Mare, la un exerciţiu de acordare a primului ajutor, cu ocazia Zilei Europene a Resuscitării.
Totul s-a întâmplat în timp real, chiar dacă a fost un scenariu şi manevrele s-au făcut pe manechine. O intervenţie eficientă şi rapidă, chiar înainte de a ajunge ambulanţa la pacient, poate să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte.
Scenariul a fost bine pus la punct, asemeni unei situaţii reale: un bărbat în vârstă de 45 ani, căzut în stradă şi găsit de o femeie care sună la 112. Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi-au dorit ca elevii să vadă cu ochii lor cât de important e să ştie să acţioneze într-o asemenea situaţie-limită.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Copiii au fost foarte încântaţi de tehnicile învăţate şi spun că le vor fi de folos pe viitor.
Ioana Cătană, Serviciul Judeţean de Ambulanță Maramureş: "Noi dorim pe această cale să sensibilizăm populaţia în a participa la cursuri de prim-ajutor pentru a cunoaşte noţiunile de bază vis-a-vis de această resuscitare şi este absolut necesară dotarea tuturor şcolilor cu aceste defbrilatoare automate."
Alex Buciuman, elev: "Am învăţat cum să resuscitez un om căzut pe jos şi este folositor. Mai multe persoane ar trebui să ştie.
Astfel de exerciţii au loc prin tradiţie în fiecare an pe 16 octombrie, de Ziua Europeană a Resuscitării.