OUG 114 a gonit zilierii români în Spania și Italia. Reacțiile angajatorilor
După ce, prin celebra Ordonanţă 114, guvernul a limitat drastic angajarea zilierilor în multe domenii, inclusiv în servicii şi turism, guvernanţii ar putea reveni asupra deciziei.
Şi asta pentru că vara este aproape, iar localurile nu au personal.
Cei mai mulţi dintre angajaţii restaurantelor au luat drumul cluburilor şi teraselor din Spania şi Italia, iar în branşă este o permanentă criză a forţei de muncă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au trecut doar 3 luni de când Guvernul a interzis angajarea zilierilor în publicitate, colectarea deşeurilor, catering, hoteluri şi cabane. Însă, potrivit unui proiect iniţiat de Ministerul Tineretului și Sportului, restaurantele şi barurile ar putea fi exceptate.
Pentru proprietarul unui local din centrul istoric al Brașovului, dorinţa studenţilor de a avea un câştig imediat s-a dovedit salvatoare, dar numai până la sfârşitul lunii decembrie.
Ştefan Gleveșanu, administrator pub: "Ne-ar ajuta foarte mult să vină o dată la două săptămâni când avem seri mai aglomerate sau când avem evenimente sau diverse spectacole."
Mădălina Marin, angajat: "În momentul în care ai un loc de muncă la zi ai şi beneficiul de a vedea cum este la locul de muncă sau dacă ţi se potriveşte, locaţia, stilul."
Proiectul de ordonanţă îi permite unui zilier să lucreze cel mult 90 de zile, cumulat, pe perioada unui an pentru acelaşi angajator. Singurele excepţii sunt în agricultură, unde normativul prevede un număr de 180 de zile pe an.
Reacția angajatorilor cu privire la OUG 114
Angajatorii spun că zilierii sunt mai uşor de găsit, pentru că munca ocazională e mai bine plătită. În plus, oamenii îşi iau banii în aceeaşi zi. Odată cu începerea sezonului, criza locurilor de muncă în servicii ar putea schimba situaţia.
Oana Coanță, proprietar bistro: "În varianta în care lucrezi ca zilier câştigi mai bine. Dacă iei salariul unui ospătar care e angajat full time şi îl împărţi la numărul de zile lucrate, probabil că ieşi undeva la 100, 100 şi ceva de lei pe zi. Dacă angajezi un zilier, de obicei îi dai mai mult. Poţi să îi dai 200, 300 de lei pe zi, în funcţie de ce trebuie să facă."
Evelina Grădinaru, director executiv restaurant: "Ar trebui să se ţină cont şi de condiţiile medicale ale posibilului angajat. Nu putem în domeniul alimentar să ne jucăm cu acest aspect."
Există însă o problemă: zilierii fac numai muncă necalificată, ceea ce nu este cazul ospătarilor sau barmanilor.
Proiectul de ordonanţă al Ministerului Tineretului permite folosirea zilierilor pe post de îngrijitori în grădini zoologice şi rezervaţii, distribuitori de pliante pentru firmele de publicitate, curieri de catering, muncitori pentru târguri, spectacole şi expoziţii. De asta are nevoie acest om de afaceri din Sibiu.
Andrei Drăgan, administrator: "Mergem în diverse locaţii din ţară cu nişte rulote comerciale, gastronomice. Şi trebuie foarte mulţi oameni la unele dintre ele".
Zilierii îşi negociază plată, însă tariful minim nu poate fi sub salariul minim brut pe oră, respectiv 12,4 lei. Din aceşti bani se va reţine impozitul pe venit la care se adăuga, potrivit proiectului, contribuţia la asigurările sociale. Lucrătorii pot opta dacă vor să plătească şi asigurarea de sănătate.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!