World PressPhoto, una dintre cele mai importante expoziţii de foto-jurnalism, la București

03-05-2018 08:07


Una dintre cele mai importante expoziţii de foto-jurnalism din lume - World PressPhoto - poate fi văzută, timp de 3 săptămâni, la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă.

Vizitatorii vor putea admira imagini surprinse în timpul unor evenimente inedite, de pe întreg globul, de la scene de război, până la viaţa femeilor din Zanzibar, de pildă.

Peste 5 mii de fotografi din 125 de ţări au intrat în competiţie, însă doar cele mai reuşite poze au ajuns la final în expoziţie.

Fotografiile incluse în expoziţie au fost alese dintr-un total de peste 70 de mii de poze incrise iniţial în competiţie. Sunt imagini care au surprins realitatea aşa cum este ea, fără regie sau trucuri.

"Stăm în fata pozelor mele preferate, făcute de Anna Boyiazis, o fotografă din L. A. A pozat fetele tinere din Zanzibar, Tanzania, care iau lecţii de înot. Pentru multe persoane din această lume este foarte comun să înoţi, dar nu şi pentru aceste fete. Din cauza religiei, credinţei şi a culturii nu puteau înota înainte", explică Sophie Boshouwers.

"Expoziţia care circulă deja în 100 de oraşe ale lumii reprezintă un RMN al anului trecut, în imagini", spune Cristian Movilă, organizatorul evenimentului.

În cadrul ediţiei de anul acesta, cea cu numărul 61, fotografiile vor fi expuse în 45 de țări.

"Asocierea noastră, a României Te Iubesc, cu această expoziţie este cumva într-un fir normal, pentru că noi vorbim despre adevăr şi ne luptăm tot timpul pentru valorile astea la care noi ţinem. Ori imaginile sunt cele mai relevante. Eu spun de foarte multe ori că o imagine este mai puternică decât un pistol", a transmis Cosmin Savu, România, te iubesc.

Evenimentul de la Bucureşti face parte din expoziţia anuală internaţională World Press Photo, vizitată de 4,5 milioane de oameni, la fiecare ediţie.

"Este o expoziţie valoroasă din punct de vedere al actului artistic fotografic şi este axată pe un vector foarte important al vremurilor noastre, cel al comunicării", spune Liviu Constantinescu, directorul MNAR.

"Mult mai important este faptul că, cu o expoziţie ca aceasta, în care arăţi poze de la evenimente reale din jurul lumii, frumoase, câteodată oribile, dar în orice caz, poze care chiar spun multe, ne oferă oportunitatea de a sublinia importanţa liberaţii presei", explică Stella Ronner-Grubacic, ambasadoarea Olandei la București.

Expoziţia rămâne la Bucureşti până în 23 mai, apoi va fi montată şi la Cluj-Napoca şi Timişoara.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO