Visul lui Marius, tanarul care a invatat sa scrie cu nasul: "Lasati-ma sa fac si eu scoala"

Dată publicare: 28-01-2013 18:36
Dată actualizare: 31-01-2013 07:06


Situatia urmatoare este in acelasi timp o lectie de viata, dar si o dovada ca sistemul de invatamant poate fi absurd si nedrept.

Un tanar de 33 de ani, din judetul Botosani, cu handicap locomotor, care nu poate sa vorbeasca si sa-si foloseasca mainile, a invatat sa scrie la calculator, folosindu-se de nas.

Nu s-a resemnat in fata bolii si intr-un singur an a terminat clasele I-IV. Apoi, drumul sau a fost blocat de cei de la inspectorat, care spun ca a depasit varsta maxima pentru studii si ca trebuie sa abandoneze scoala. Chiar daca el vrea sa invete...

Marius Girada, din Dorohoi, s-a nascut cu handicap fizic de gradul I: tetrapareza extrapiramidala. Nu-si poate folosi nici mainile, nici picioarele, si nici nu poate vorbi.

Insa nimeni nu s-a indoit nicio clipa de inteligenta si ambitia sa. Parintii, oameni simpli, l-au invatat cat au putut si din putinii bani i-au cumparat un calculator. A fost pentru el o fereastra spre lume.

Rodica Girada, mama lui Marius: "A facut 4 clase intr-un an, a fost dorinta lui. Pentru clasa a cincea, dupa 2 saptamani de teste si munca, a venit invatatoarea si i-a zis ca nu mai poate continua pentru ca a depasit varsta de 30 de ani".

O invatatoare cu suflet mare, dintr-un sat de langa Dorohoi, s-a oferit sa-i predea acasa. Dar cand s-a pus problema unei diplome si ea a intrebat la inspectorat ce se poate face, a fost refuzata categoric.

Vasile Girada, tatal lui Marius: "Are o vointa ce nu poate fi explicata, nu se poate compara. Luand in calcul ca unii copii nu sunt in stare sa-si ia bacalaureatul, facand comparatie cu el, nu-l ajuta nimeni sa mearga si el mai departe".

La inspectorat ni s-a spus ca exista doua legi care se bat cap in cap.

Antonica Adascalitei, inspector scolar ISJ Botosani: "Mi-a fost foarte greu sa spun NU unui om. Uitati, aici legea spune DA (Legea 448/ 2006 ), dar ordinul 5573 din 17 octombrie 2011 spune urmatorul lucru: scolarizarea la domiciliu a persoanelor cu deficiente nedeplasabile: pana in varsta de 30 de ani".

Ceva s-ar putea face, insa numai cu aprobarea ministerului. Pana atunci, Marius nu se lasa infrant. Are un blog intitulat "vreau sa lupt" si a scris o carte de poezii: "Viata romanilor si credinta lor". Dar asta nu i-a impresionat in niciun fel pe cei de la Inspectoratul Scolar, care i-au inchis usa in nas.

Tanarul a trimis un memoriu la minister, dar cei de aici au pasat iar toata raspunderea catre Inspectoratul Scolar. Acum, totul e blocat in hartii.

Romeo Barboselu, reprezentant Asociatie persoane cu handicap Iasi: "Este mai simplu pentru un functionar oarecare sa dea o astfel de solutie, pentru ca este mai anevoios a munci cu o persoana cu dizabilitati si atunci cel mai comod lucru este de a-i refuza un drept".

Primele opt clase sunt chiar obligatorii in Romania, dar pentru acest tanar, iata ca devin imposibile. In aceste conditii, un fizician de geniu ca Steven Hawking ar fi fost, la noi, ignorat ca un rebut si condamnat la tacere.


VIDEO PROTVPLUS.RO