Vis imobiliar transformat în coşmar, la Braşov. Fosa septică, lângă puţul de apă

Dată publicare: 22-08-2019 17:56
Dată actualizare: 22-08-2019 17:56


Visul de a trăi într-un cartier rezidențial modern, cu apartamente elegante, locuri de joacă vesele și zone verzi de relaxare s-a transformat în coșmar pentru mii de familii din Brașov.

Locatarii s-au trezit că nu au nici măcar apă potabilă și gaz, iar curent electric există doar când vrea dezvoltatorul imobiliar. Disperați, oamenii au sesizat autoritățile, iar inspectorii de la Protecția Consumatorului au verificat astăzi mai multe blocuri. Au rămas și ei șocați de ce au găsit pe teren.

Acest bloc de la marginea Brașovului este locuit de un an și jumătate. Apartamentele nu sunt branșate nici acum la rețeaua de gaz, iar curentul electric e tras de pe șantierul vecin. Apa vine dintr-un puț înconjurat de mizerie.

Reporter: „De unde știți că apa este potabilă?”

Alexandru Liseanu, dezvoltator imobiliar: „Pentru că i-am făcut analize când l-am făcut.”

Reporter: „Când l-ați făcut?”

Dezvoltator imobiliar: „Anul trecut.”

Reporter: „Și de atunci până acum?”

Dezvoltator imobiliar: „Din păcate, nu.”

Reporter: „Deci nu știți dacă apa este potabilă în acest moment?!”

Dezvoltator imobiliar: „Când am făcut puțul era potabilă.”

La nici 50 de metri distanță de puțul de alimentare cu apă, se află fosa în care se scurge canalizarea blocului.

Reporter: „Nu vi se pare periculos ca fosa septică să stea lângă puțul de apă?”

Dezvoltator imobiliar: „Tocmai v-am explicat că este o fosă betonată. Unde este pericolul?”

Oamenii spun însă că apa e atât de murdară încât nici dus nu pot face cu ea. Pentru gătit și spălat cară apă cu bidoanele din oraș.

Reporter: „Apa cum e?”

Locatară: „Apa, murdară, cum să fie!Din moment ce au făcut eczeme oamenii. Eu mă spăl pe unde pot. La fiul meu, la nepoată, la prieteni.”

Reporter: „Nici vorbă să beți?!”

Locatară: „A, cum să beau așa ceva, uitați acolo bidoanele de rezervă.”

Blocul nu poate fi racordat la rețelele publice de utilități, pentru că nu este intabulat, deși e finalizat și vândut de mai bine de un an.

Locatar: „Ni s-au oferit date că în noiembrie o să fie blocul intabulat și o să fie ok, cu toate utilitățile. Nu s-a întâmplat.”

În același cartier, alte sute de familii se plâng că blocurile lor au probleme serioase. Parcarea subterană, de exemplu, arată pe alocuri ca o veritabilă peșteră. Apa se infiltrează prin plafon și inundă locurile de parcare.

Locatar: „Au fost niște țurțuri. Văd că i-a dat jos dezvoltatorul cu matura, înainte să venim noi. S-au făcut stalactite și stalacmite, din cauza infiltrațiilor.”

Cristina Stan, reprezentantul dezvoltatorului imobiliar: „Dacă dumneavoastră spuneți că sunt infiltrații, probabil că așa e.”

Reporter: „Dumneavoastră nu știați că sunt infiltrații în parcarea subterană?”

Cristina Stan: „Acum ni s-a adus la cunoștință și nouă acest aspect.”

Parcarea nu respectă normele de securitate la incendiu, lucru pentru care ISU l-a și amendat pe dezvoltatorul imobiliar.

Claudiu Susanu, inspector șef OJPC Brașov: „Orice problemă care pune în pericol locatarul este o chestuiune extrem de gravă, lucru pentru care vom aplica măsuri.”

 Reprezentanții OPC l-au somat pe dezvoltatorul imobiliar să remedieze rapid toate problemele. În caz contrar, vor sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții.


VIDEO PROTVPLUS.RO