O virgula gresita a ajuns sa scumpeasca de 10 ori pretul unui produs. Controverse privind bugetul Primariei Capitalei
6 milioane de lei pentru un program informatic care costa in realitate 4.500 de lei si 80.000 de lei pentru un defibrilator de 8.000 de lei.
Asa arata bugetul aprobat saptamana aceasta de consilieri generali ai Capitalei, pentru spitalele din Bucuresti. "Este vorba de o eroare materiala" se apara Primaria Bucuresti, dupa ce informatiile au aparut in presa. Consilierii Uniunii Salvati Romania spun ca au vrut sa atraga atentia asupra greselilor, inca din timpul sedintei, in care a fost aprobat bugetul. Le-au fost insa, taiate microfoanele.
Saptamana aceasta spitalul Carol Davila a primit 36 de milioane de lei pentru dotari din bugetul primariei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre achizitii se numara 4 defibrilatoare la 80.000 de lei bucata,un panou de radioterapie de 15.000 de lei si un program IT de 5,9 milioane de lei .
Clotilde Armand, consilier USR: S-a gresit cu un factor de o mie. Totalul nu s-a gresit. Totalul este un plus de 21 de milioane de lei alocati fara niciun fel de justificare. Aici se fac greseli grosoloane. Consilierii USB au mentionat, au spus si micforoanele lor au fost oprite.
Primaria Capitalei admite ca au fost greseli in bugetul aprobat. Ar fi vorba de erori materiale care apartin de fapt managerilor de spitale. Practic cineva a pus mai multe virgule gresit. Primaria asigura totusi ca echipamentele vor fi cumparate la preturile reale, nu cele aprobate in buget.
Pe de alta parte Clotilde Armand spune ca mai are suspiciuni si cu alte preturi.
Clotilde Armand: In Romania un ecograf ar trebui sa coste 400-500 de miii de lei. Acolo e trecut la 1 milion si doua sute de mii de lei. Asta era la spitalul Foisor. E ca si cum aveti o garsoniera si nu aveti WC dar va cumparati o limuzina si nici nu stiti daca limuzina costa atat
Consiliul General al Primariei Capitalei a aprobat saptamana aceasta alocarea a 130 de milioane de lei pentru 14 spitale.
Comunicatul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, dupa acuzele aduse de USR
"Referitor la dotarea cu aparatura si echipamente medicale a unitatilor spitalicesti aflate in administrarea ASSMB si in proprietatea Municipiului Bucuresti, facem urmatoarele precizari:
1. Aparatura si echipamentele medicale solicitate au avut la baza specificatiile tehnice solicitate de catre medicii specialisti din unitatile medicale respective, deci preturile variaza in functie de specificatiile, performanta si complexitatea actului medical deservit;
2. Preturile au fost estimate in urma consultarii Listei produse de catalog publicata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, functie de caracteristici si descrieri generale direrite, precum si de performanta acestora.
Exemple publicate in Lista produselor de catalog publicata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice:
- Defibrilator BIFAZIC cu monitor si SpO2 pret 17.220 lei fara TVA;
- Defibrilator BIFAZIC AUTOMAT cu monitor pret 11.000 lei fara TVA;
- Defibrilator HD1 – VH2 pret 31.500 lei fara TVA;
- Defibrilator HD1 – VH1 pret 23.100 lei fara TVA;
- Defibrilator manual pret 8.280 lei fara TVA;
- Defibrilator LIFEPAK 15 pret 53.000 lei fara TVA
- Defibrilator pret 65.400 lei fara TVA;
- Defibrilator BIFAZIC ALS NIHON KOHDEN TEC 8352 pret 40.304,93 lei fara TVA.
Si exemplele pot continua pentru fiecare aparat si echipament medical in parte.
Mentionam ca aparatura si echipamente medicale vor fi achizitionate de catre fiecare unitate sanitara, prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice ( SEAP. )."
Reactia vine ca acuzatiile aduse de Nicusor Dan, miercuri: