Clotilde Armand acuza Primaria ca vrea sa cumpere un firewall de 1.000 de ori mai scump. Explicatia municipalitatii


Ultimul update: Luni 26 Septembrie 2016 07:10
Data publicarii: Vineri 23 Septembrie 2016 14:40
Categorie: Stiri Politice
firewall fortinet 100d

Consilierul local Clotilde Armand acuza Primaria ca a umflat sumele destinate dotarii spitalelor.

Intr-o postare pe Facebook, consilierul local din partea USR scrie ca "la ultima sedinta de Consiliu General a fost aprobata o rectificare bugetara prin care s-au alocat unui numar de 14 spitale, sume suplimentare de 130 de milioane de lei. Faptul ca se aloca bani catre sanatate nu poate decat sa ne bucure, insa felul in care s-a facut aceasta alocare bugetara ne duce cu gandul la un jaf de proportii al bugetului public si al banilor alocati pentru sanatate.

Vreau sa va dau un singur exemplu strigator la cer, din cei aproape 36 de milioane de lei alocati pentru spitalul de nefrologie dr. Carol Davilla – 5,9 milioane de lei sunt alocati pentru un sistem Fortigate 100D. Este vorba de un sistem de securitate pentru retelele informatice, care poate fi achizitionat pe Amazon pentru suma de….1450 de dolari.

Reprezentantii primariei au declarat pentru Hotnews.ro ca "Este vorba despre o eroare materiala care, din pacate, nu a fost sesizata initial nici de catre managerii spitalelor care si-au asumat, sub semnatura, preturile estimate. Ulterior, aceste erori au fost identificate si corectate. Mai mult, printr-o adresa a Spitalului Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila, se explica foarte clar faptul ca "dintr-o eroare materiala la unele pozitii s-au trecut preturile in lei in loc de mii lei, dupa cum urmeaza : la pozitia 11 (Defibrilator portabil) din lista de investitii, apare la pret unitar suma de 80.000 lei in loc de 8,00 mii lei; la pozitia 38 (Panou radioprotectie) din lista de investitii, apare la pret unitar suma de 15.500 lei , in loc de 15,50 mii lei; La pozitia 39 (Echipament fortigate 100D) din lista de investitii, apare la pret unitar suma de 5.892 lei , in loc de 5,89 mii lei". Mai mult decat atat, echipamentul Fortigate 100D nu este un aparat medical ci un firewall care se instaleaza in reteaua de calculatoare".

O firma importa in Romania acest firewall la un pret mai mare - 3.771 de euro fara TVA - insa totusi mult sub cel prezentat in documentul de pe site-ul primariei. 

Si alte aparate din lista prezentata de consilierul local par a avea preturi mult mai mari. De pilda, o etuva Poupinel (sterilizator cu aer cald) ar urma sa fie achizionat la pretul de 18.000 lei, desi in Romania un astfel de aparat, produs in Italia, se poate comanda cu 1.285 de lei (fara TVA, e drept). Iar un aparat Real Time Multiplex PCR este 360.000 de lei, in vreme ce pe site-ul producatorului cel mai scump dispoztiv de acest tip este 2.750 de euro.

Alte produse din tabel au insa preturi similare celor la care pot fi achizionate si de pe piata, insa comparatia este dificil de facuta din cauza ca documentul oficial nu precizeaza caracteristicile. In cazul altor produse, denumirile sunt scrise gresit - de pilda, "topobiometrul Aladin" se numeste, la producator, "biometer Aladdin" iar sistemul "EUROBloMaster" este de fapt EUROBlotMaster. Nu e vorba de o ciorna, ci de o nota de fundamentare semnata si stampilata de directori din Primarie. 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO