Vinul pelin revine la moda. Care este reteta si de ce recomanda expertii sa nu ne lipseasca de pe masa de Paste

×
Codul embed a fost copiat

Vinul pelin, botezat de cunoscatori drept bautura romaneasca a primaverii, revine la moda. Si cum cererea a tot crescut in ultimul timp, producatorii au reinviat traditia si au adus pe piata sortimente diverse.

Mai ales acum de sarbatori, pentru ca pelinul amarui merge bine cu friptura dulce de miel.

Pelinul e numele dat de popor absintului. Numai ca, in loc sa-l scalde in alcool, cum fac francezii, italienii sau spaniolii, ai nostri l-au tinut in vin.

La Urlati, in Prahova, buruiana, culeasa musai in luna mai, ajunge in rezervoarele cu vin si se prepara dupa o reteta bine stabilita. S-au gandit chiar sa inregistreze licoarea ca pe un produs traditional.

Timp de o luna mustul si pelinul se amesteca pentru ca aroma strugurilor sa se imbine cu amareala.

Citește și
umbrela, ploaie
VREMEA DE PASTE. Prognoza meteorologilor: se anunta frig si ploi in aproape toata tara

''In primul rand sa nu se mai simta aceste doua lucruri distinct, adica sa simti vinul si dupa aceea o aroma de plante, sa se simta o foarte buna imbinare intre cele doua parti", a explicat Claudiu Porumb, enolog.

Cel alb poate fi atat aperitiv, cat si ingredient in mancare. Iar cand vine vorba de friptura de miel, atunci intra in scena pelinul rosu.

Specialistii ne recomanda aceasta bautura de Pasti, cand cei mai multi nu au limita cand vine vorba de friptura si drobul de miel. Asadar, este indicat sa ciocnim un pahar de vin pelin, pentru ca are calitatea de a curata organismul de toxine.

"Pelinul se preteaza a fi servit foarte rece si pentru perioada de vara chiar este potrivit un vin alb rece", nerecomanda Radu Deftu, director executiv Domeniile Dealul Mare Urlati.

Iar cerere exista. In ultimii doi ani, productia s-a propiat de un milion de litri, in timp ce vanzarile au crescut pentru unii producatori chiar si cu 50%.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
O lege noua le pune bete in roate legumicultorilor. Cum am putea ramane fara produse romanesti proaspete, inaintea Pastelui
O lege noua le pune bete in roate legumicultorilor. Cum am putea ramane fara produse romanesti proaspete, inaintea Pastelui

Birocratia si legile facute pe genunchi ar putea sa ne lase fara legume romanesti proaspete, inaintea Pastelui.

VREMEA DE PASTE. Prognoza meteorologilor: se anunta frig si ploi in aproape toata tara
VREMEA DE PASTE. Prognoza meteorologilor: se anunta frig si ploi in aproape toata tara

De Paste, am putea primi vestea Invierii sub umbrele. Meteorologii au anuntat ca sunt sanse sa avem sarbatori friguroase si ploioase in aproape toata tara.

RETETE DE PASTE: Cum vopsim ouale de Paste natural, fara sa folosim vopsea
RETETE DE PASTE: Cum vopsim ouale de Paste natural, fara sa folosim vopsea

Tot mai multi parinti cauta alternative naturale pentru vopsitul oualor de Paste. Sfecla, sucul de afine sau ceaiul sunt o solutie eficienta si rapida pentru a colora ouale de sarbatori. 

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie
Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie

Un grav accident s-a produs în ziua de Crăciun pe o pârtie din Predeal, unde o femeie care se dădea cu sania a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovită de o sanie. Ea a leșinat.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.