Vinul pelin revine la moda. Care este reteta si de ce recomanda expertii sa nu ne lipseasca de pe masa de Paste
Vinul pelin, botezat de cunoscatori drept bautura romaneasca a primaverii, revine la moda. Si cum cererea a tot crescut in ultimul timp, producatorii au reinviat traditia si au adus pe piata sortimente diverse.
Mai ales acum de sarbatori, pentru ca pelinul amarui merge bine cu friptura dulce de miel.
Pelinul e numele dat de popor absintului. Numai ca, in loc sa-l scalde in alcool, cum fac francezii, italienii sau spaniolii, ai nostri l-au tinut in vin.
La Urlati, in Prahova, buruiana, culeasa musai in luna mai, ajunge in rezervoarele cu vin si se prepara dupa o reteta bine stabilita. S-au gandit chiar sa inregistreze licoarea ca pe un produs traditional.
Timp de o luna mustul si pelinul se amesteca pentru ca aroma strugurilor sa se imbine cu amareala.
''In primul rand sa nu se mai simta aceste doua lucruri distinct, adica sa simti vinul si dupa aceea o aroma de plante, sa se simta o foarte buna imbinare intre cele doua parti", a explicat Claudiu Porumb, enolog.
Cel alb poate fi atat aperitiv, cat si ingredient in mancare. Iar cand vine vorba de friptura de miel, atunci intra in scena pelinul rosu.
Specialistii ne recomanda aceasta bautura de Pasti, cand cei mai multi nu au limita cand vine vorba de friptura si drobul de miel. Asadar, este indicat sa ciocnim un pahar de vin pelin, pentru ca are calitatea de a curata organismul de toxine.
"Pelinul se preteaza a fi servit foarte rece si pentru perioada de vara chiar este potrivit un vin alb rece", nerecomanda Radu Deftu, director executiv Domeniile Dealul Mare Urlati.
Iar cerere exista. In ultimii doi ani, productia s-a propiat de un milion de litri, in timp ce vanzarile au crescut pentru unii producatori chiar si cu 50%.
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, alcool, gastronomie, bauturi alcoolice,
Dată publicare:
26-03-2015 19:00