VIDEO. Marea Neagra inghite plajele
UPDATE: Furtunile puternice din aceasta iarna, care au muscat cu sete din maluri, dar si lipsa digurilor de protectie au provoacat o catastrofa pe litoralul romanesc.
RTI: Expertii estimeaza ca vom ramane fara litoral in cativa ani
VIDEO. Spectacol inspaimantator pe litoral. Vant furios si valuri cat casa
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Bucati de plaja au disparut deja in apa, iar daca autoritatile nu gasesc repede o solutie in 10 ani vom ramane fara portiuni intregi de uscat. Practic, turistii nu vor mai avea unde sa isi puna cearsaful.
In larg au loc vijelii nimicitoare care ridica in doar cateva secunde ziduri uriase de apa, gata sa sfarame tarmul. Vor trebui aduse zeci de tone de nisip pentru a umple golul, pentru ca la vara sa putem face plaja la malul marii.
"Efectele ar putea fi mai rapide decat ne-am astepta. Vazand ce s-a intamplat in ultimii 2-3 ani e posibil ca plajele sa dispara mult mai repede decat prognozam", a declarat Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetari Marine Constanta.
Fenomenul este cat se poate de vizibil de la Constanta si pana la Vama Veche. Localnicii se gandesc la tot ce este mai rau si au dreptate. De pilda, plaja din Mamaia a pierdut din vara lui 2010 si pana in prezent cel putin 20 de metri, ceea ce, confirma si specialistii, este extrem de grav.
Duminica, mai multe terase de pe nisip aratau ca niste locuinte lacustre, la fel si foisoarele savlamarilor. Luni, dupa ce vantul a continuat sa bata cu putere dinspre mare situatia s-a inrautatit.
Cele mai mari probleme sunt acum in Mamaia, Eforie Sud, Olimp, dar si la Vama Veche, iar meteorologii anunta ca vremea se va inrautati in urmatoarele zile.
Pentru evitarea unui dezastru, in urmatorii ani specialistii spun ca singura solutie ar fi, pe langa proiectele de consolidare a malurilor, care intarzie din lipsa de fonduri, constructia urgenta de bariere submersibile situate la 300-400 de metri distanta de plaja.
Cei de la Directia Apelor Litoral anunta ca aceste lucrari vor incepe in toamna acestui an, cand spera sa poata accesa banii europeni destinati acestui proiect.