VIDEO. Spectacol inspaimantator pe litoral. Vant furios si valuri cat casa

Ultima actualizare: 23-07-2012 06:53
VIDEO. Spectacol inspaimantator pe litoral. Vant f...
VIDEO. Spectacol inspaimantator pe litoral. Vant f...

Vantul extrem de puternic, care a batut dinspre larg, a purtat spre tarm valuri inalte cat casa. Marea a cucerit astfel cel putin 20 de metri din plaje, amenintand sa prabuseasca si terasele construite pe nisip.

Ziduri intregi de apa, ridicate de vantul care a suflat cu 70 de kilometri pe ora, au fost alungate spre tarm si au inaintat mult pe nisip.

Specialistii numesc fenomenul upwelling. Asta inseamna ca vantul, in loc sa bata dinspre uscat spre largul marii, si-a inversat directia brusc si cu putere. Curentii formati au facut ca in apropierea tarmului nivelul apei sa creasca peste limitele normale, iar valurile sa muste mult din plaje. Localnicii care au iesit de dimineata la plimbare au avut surpriza sa vada marea mult mai aproape de ei.

"Invazia" apei este pe cat de inedita, pe atat de ingrijoratoare. Mai multe terase de pe plaja pareau duminica ridicate in mijlocul marii.

Acum doi ani, lucrurile au stat exact pe dos. Marea s-a retras cu 20-25 de metri spre incantarea turistilor, care au gasit mai mult loc pentru sezlonguri si cearsafuri.

Specialistii spun ca solutii de protejare a uscatului exista. Este vorba despre bariere submersibile, paralele cu malul, situate la 300-400 de metri distanta de plaja, spre larg.

Proiectul cu o valoare de 20 de miliarde de euro prevede ca aceste diguri sa fie construite pe tot litoralul in urmatorii cinci ani. Cu o conditie esentiala: banii sa vina din finantare europeana, pentru ca din bugetul de stat nici nu se pune problema.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO