Vezi ce trebuie sa contina geanta de supravietuire in caz de cutremur
Oricat ar suna de alarmist, este bine sa fim pregatiti oricand pentru un cutremur. Si nu doar psihic. Autoritatile ne sfatuiesc sa avem la indemana asa-numita geanta de supravietuire.
Este important sa stiti si care sunt cele mai sigure locuri din casa si sa stabiliti cu cei din familie un loc din oras in care sa va intalniti, dupa ce se calmeaza lucrurile.
Pe principiul "Paza buna trece primejdia rea", nu ar strica sa tineti pe hol, langa usa un bagaj cu lucruri de prima necesitate: o patura, apa, alimente neperisabile, eventual chibrituri si un briceag, medicamente, acte si bani. Este bine sa aveti la indemana un fluier si o lanterna.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Primul ghid oficial de supravietuire in caz de cutremur. Ce trebuie sa faci
Pana sa avem nevoie de aceste lucruri, trebuie sa ne pastram calmul si sa ne asezam in cel mai sigur loc din apartament. De pilda, sub o masa solida de lemn, o grinda sau intr-un colt al camerei. Nu langa biblioteca, vitrina sau oglinzi.
Sub nicio o forma nu va repeziti pe scari. Sunt primele care se pot rupe. Nu va urcati nici in lift. Abia dupa ce se linistesc lucrurile opriti gazul si curentul, va luati geanta de supravietuire si iesiti din cladire.
In cazul in care cutremurul va prinde pe strada, indepartati-va de cladiri, stalpi de electricitate si cabluri. Regula valabila si pentru soferi, care trebuie sa opreasca imediat intr-un loc sigur.
Top 5 cele mai puternice cutremure din ultimul secol
Autoritatile promit ca, in caz de calamitate, pe strazi vor fi amenajate locuri speciale de prim ajutor.
Din nefericire, dincolo de teorie, in practica stam foarte prost. Sunt sute de cladiri cu risc seismic ridicat si doar 11 au fost reabilitate. Locatarii refuza sa fie evacuati pentru ca, spun ei, nu au bani sa suporte o parte din costuri.