Vestita Ceata a Junilor a pornit din nou la colindat de Craciun. Ce se va intampla dupa Sarbatori cu fetele nemaritate
Rasuna colindele peste Muntii Carpati, iar in fiecare colt de tara traditia ramane inca vie.
Cete de juni din Sibiu, masti din Tara Oasului sau sunete vechi bisericesti din hrisoavele manastirilor, toate contribuie la farmecul acestei zile speciale. Indiferent de loc si de cantece, uratorii au fost omeniti cum se cuvine: cu bunatati din porc, dulciuri, vin rosu si palinca.
In Muntii Apuseni, la peste 1000 de metri altitudine, in localitatea Marisel, tinerii din sat umbla la colindat trei zile si trei nopti. Oaspetii din alte zone i-au privit fascinati.
Prima zi de Craciun a fost aparte si pe ulitele din Marginimea Sibiului, unde vestita Ceata a Junilor a colindat din casa in casa.
Cei 12 juni, inca holtei, joaca dansuri vechi: "Caluserul", "Calutul", "Valul Maracinii" si "Fecioresca". Se pregatesc de la Mos Neculaie pana in ajunul Cracinului, apoi pornesc la colindat gatiti de sarbatoare cu straiele populare mostenite din tata-n fiu. Zurgalaii de la picioarele feciorilor alunga toate spiritele rele ale iernii.
La final, gazda plateste. Dupa Revelion, junii vor petrece o noapte intrega impreuna cu toate fetele nemaritate. Cine se insoara, si sunt multi amatori, iese din ceata junilor si alt tanar ii ia locul.
Ioan Constantin, capetenia cetei junilor: "Mai avem balul, anul asta il facem pe 14 ianuarie. E al cincilea an, mai mult de 6..."
In Maramures, Craciunul a fost sarbatorit cu zgomote de talangi in strada si veselie in jurul meselor imbelsugate. Nici aici nu au lipsit colindatorii cu celebrele masti din Tara Oasului.
In comuna Prisaca Dornei, din Bucovina, corul bisericesc a fost infiintat in urma cu 100 de ani, iar colindele interpretate sunt culese din hrisoavele manastirilor. Oamenii spun ca cele mai vechi au cel putin doua secole.
Cristian Brocea, preot: "Sunt colinde care au fost luate din bunici. Avem in cor si bunicute de aproape 80 de ani."
Sunetul magic va rasuna, aici, pana dupa Anul Nou.