Mamele vor primi din nou 85% din venit, lunar. Prima indemnizatie majorata, in noiembrie

Ultima actualizare: 21-10-2012 01:39
Indemnizatie mame - COVER

Presedintele Traian Basescu a promulgat, luni, legea care majoreaza indemnizatia de crestere a copilului de la 75% la 85% din cuantumul venitului net.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei remis agentiei Mediafax, presedintele Basescu a semnat luni "decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala".

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, si-a cerut scuze saptamana trecuta pentru faptul ca l-a invinovatit pe presedintele Traian Basescu pentru intarzierea promulgarii legii care majoreaza indemnizatia mamelor, ea explicand ca abia ulterior a aflat ca acest proiect de lege mai trebuie aprobat si de catre Senat.

"Imi cer scuze, am facut o eroare, eu am inteles ca avem drept camera decizionala Camera Deputatilor si, in clipa in care legea a fost semnata, am crezut ca procedura s-a incheiat, dar ea trebuia semnata si la Senat si de aceea a mai intarziat... Eu imi cer scuze, am dat vina exclusiv pe domnul presedinte si iata ca de data asta nu a fost vinovat", a spus Campeanu, raspunzand unei intrebari a presei pe aceasta tema.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, declarase luni, 1 octombrie, ca nu stie de ce presedintele Traian Basescu nu a promulgat legea adoptata pe 25 septembrie de Camera Deputatilor privind majorarea indemnizatiei la 85% de la 75% din cuantumul venitului net, in texul acesteia fiind prevazuta aplicarea incepand de la 1 octombrie.

Campeanu a mai aratat ca legea poate fi aplicata si de la 15 octombrie, avand in vedere intarzierea promulgarii.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea, a precizat atunci ca Legea privind majorarea la 85% a cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului nu a fost inca depusa pentru promulgare la Palatul Cotroceni.

"Respectiva lege nu a fost depusa inca la Administratia Prezidentiala in vederea promulgarii ei de catre presedintele Romaniei. Asa cum reiese in mod clar de pe website-ul Camerei Deputatilor, legea se afla inca la Secretarul General al Camerei Deputatilor, unde a fost depusa in cursul zilei de ieri, 2 octombrie 2012", afirma Bogdan Oprea, intr-un comunicat de presa transmis miercuri, 3 octombrie.

Si Camera Deputatilor a precizat atunci ca legea va fi trimisa la promulgare in 4 octombrie.

Legea respectiva mai prevede mentinerea pragului de 3.400 de lei la acordarea procentului de 85% din venitul net, precum si renuntarea la conditionarea acordarii concediului de crestere a copilului si a indemnizatiei de crestere a copilului doar pentru primii 3 copii din familie.

Totodata, proiectul de lege flexibilizeaza perioada in care persoanele care primesc ajutoare sociale trebuie sa achite impozite locale.

Mamele vor primi indemnizatiile majorate in noiembrie, pentru octombrie

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, luni, ca mamele isi vor primi indemnizatiile majorate in luna noiembrie pentru luna octombrie.

"Sunt foarte bucuroasa ca a fost promulgata legea si in sfarsit s-a rezolvat si problema mamicilor pentru ca erau ultimele care au ramas fara sa li se reintregeasca drepturile pe care le-au avut. Legea intra in vigoare in momentul in care este promulgata in Monitorul Oficial, iar banii vor fi primiti in noiembrie pentru octombrie si de acolo in fiecare luna", a explicat Mariana Campeanu.

Ea a aratat ca legea nu se aplica retroactiv, pentru ca actul normativ asa prevede, fiind aferent si lunii octombrie si noiembrie.

"Se aplica de la 1 octombrie, deci in noiembrie mamele vor primi banii pe octombrie", a subliniat Mariana Campeanu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO