Biserica nu mai vrea logodne. Intre timp, numarul cununiilor civile scade tot mai mult in Romania

04-10-2012 18:16


Indragostitii trebuie sa stie ca preotii nu mai au voie sa-i logodeasca in biserica, daca nu se casatoresc legal.

Asa a hotarat Sfantul Sinod Ortodox, pentru ca multi tineri n-au mai facut si nunta dupa logodna. Potrivit datelor de la statistica, media cununiilor civile inregistrate anul acesta a scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si, daca logodna religioasa pierde din greutate, castiga teren logodna civila, chiar daca asta presupune obligatii de ambele parti.

Slujba logodnei este la fel de veche ca si taina cununiei si ii pregateste pe cei doi pentru viata impreuna. Insa, in ultimii ani, tot mai multi tineri au facut doar logodna, apoi au ramas in concubinaj si traiesc in pacat, fara sa fie cununati, spun preotii.

Asadar, logodna religioasa e conditionata acum de certificatul de casatorie. In timp ce logodna religioasa scade ca importanta se extinde logodna civila. Noul Cod Civil o recunoaste acum si o accepta ca promisiune reciproca a partenerilor ca se vor casatori candva. Legea prevede si obligatii clare pentru cei care fac pasul acesta. Cel care rupe logodna fara motiv este pasibil de plata, daca intre timp s-au cheltuit bani pe rochia de mireasa, restaurant sau vacante.

Media casatoriilor din primele 6 luni ale acestui an e cu 5% mai mica decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Si tot mai multe cupluri au copii, fara sa fie casatorite legal.


 

Tags: casatorie, legi,

VIDEO PROTVPLUS.RO