Vesti bune pentru soferi. Deputatii au modificat legea referitoare la amenzile pentru ROVINIETA
Deputatii au votat marti cu unanimitate de voturi modificarea proiectului de lege privind aplicare tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.
Una dintre cele mai importante modificari este cea referitoare la intervalul de timp in care soferul sanctionat pentru lipsa unei roviniete valabile primeste acasa procesul verbal de instiintare.
"Procesul verbal se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data constatarii contraventiei, interval in care nu se pot incheia alte procese-verbale de constatare a contraventiei pentru incalcarea prevederilor art.8 alin.(1)". - se arata in documentul adoptat de Parlament.
O alta prevedere importanta pentru soferi este cea legata de cuantumul amenzilor.
Astfel, "tarifele de despagubire" care se aplicau pana acum in cazul lipsei rovinietei valabile se anuleaza. In schimb, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Transporturilor "va modifica normele metodologice pentru aplicare tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania."
De ce erau nemultumiti soferii din Romania
Pana acum, procesul verbal de intocmire a contraventiei pentru circulatia fara achitarea taxei de drum sau cu rovinieta expirata se putea intocmi in maxim sase luni de la constatare, iar comunicare procesului verbal se putea face in maxim o luna.
Din acest motiv, amenzile au curs pe banda rulata dinspre camerele de supraveghere instalate pe drumurile nationale. Si dura chiar si sase luni pana sa ajunga la soferi acasa.
Teoretic oamenii puteau primi si 30 de amenzi intr-o luna, cate una pe zi. Pana acum, numai in Bucuresti, peste 4.000 de soferi isi cer banii inapoi in instante.
De altfel, Avocatul Poporului s-a autosesizat si a propus modificarea ordonantei 15/2000 privind aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri publice. In raport se arata, printre altele, ca Avocatul Poporului a primit mai multe sesizari de la persoane care reclamau ca au primit mai multe procese verbale de constatare a contraventiei pentru aceeasi fapta constand in neachitarea revinietei, contraventiile sunt aduse la cunostinta dupa sase luni, cu doar cateva zile inainte de expirarea termenului de prescriptie, ceea ce ingradeste dreptul de acces in justitie al acestuia.
Soferii fara rovinieta sunt pasibili de amenda intre 250 si 500 de lei.
Preturile pentru rovinieta autoturisme:
• 3 euro - pentru 7 zile,
• 7 euro – pentru 30 de zile,
• 13 euro pentru 90 de zile si
• 28 de euro pentru 12 luni.
Rovinieta poate fi cumparata de la subunitatile CNADNR si de la distribuitorii autorizati (Posta Romana, benzinariile OMV Petrom, MOL, Rompetrol, Automobil Club Roman, UNTRR si altii).
Rovinieta electronica a fost introdusa in octombrie 2010 in urma unui contract de 35,96 milioane de lei (8,2 milioane de euro), fara TVA, atribuit consortiului Novensys Corporation/UTI Systems, care a dezvoltat prima etapa a proiectului.
CNADNR a realizat anul trecut venituri din vanzarea rovinietei de 821,57 milioane lei (188 milioane de euro), in crestere cu 13,4% fata de nivelul inregistrat in 2010, de 724,32 milioane lei.