Rata şomajului este în scădere, după dezastrul din 2020, și este sub media europeană
2021 are semne bune pentru sute de mii de oameni care au rămas fără loc de muncă anul trecut.
Rata şomajului este în scădere, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. De altfel, România stă mai bine la acest capitol față de alte ţări europene. În plus, autorităţile anunţă că măsurile de sprijin pentru angajatori şi angajaţi vor continua.
În 2020, rata şomajului a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani.
Rata şomajului a început să crească din primele luni ale anului trecut, de când s-au impus şi primele restricţii, iar în vară a ajuns la cel mai ridicat nivel, comparabil cu cel din 2016. Din toamnă, a mai scăzut uşor, dă semne de revenire, astfel că în noiembrie, rata şomajului era de 5,1%. Sunt peste 460.000 de oameni în această situaţie, iar cei mai mulţi dintre ei sunt tineri.
Vladimir Alexandrescu, INS: „Încă în România această situaţie nu este cea mai neplăcută, pentru că şomajul în rândul tinerilor este o caracteristică a tuturor economiilor europene. Şi dacă ar fi să facem la nivel global o comparaţie cu ţările europene, este de observat că România are o rată a şomajului sub media europeană, care este 7,5%”.
Cea mai mare rată a şomajului este în Spania, de peste 16%. Şi Franţa, Italia sau Croaţia depăşesc România.
La fel ca cei din alte ţări, şi angajaţii români au beneficiat de o serie de măsuri ca să îşi poată păstra locurile de muncă, precum şomajul tehnic sau zile libere plătite pentru părinţii care trebuie să stea cu copiii acasă, valabile şi anul acesta, până în vară.
Primesc sprijin în continuare, până în septembrie, şi cei care angajează tineri şomeri până în 29 de ani, persoane de peste 50 de ani sau români veniţi din străinătate, rămaşi fără loc de muncă, din cauza crizei sanitare.
În total, au beneficiat de sprijin de la stat în contextul pandemiei peste 1,2 milioane de persoane, anul trecut, iar suma acordată a fost de 6,6 miliarde de lei.