Vechile catacombe din Brașov, folosite abuziv de un fost politician, recent eliberat din închisoare
Aflate în vecinătatea celor mai cunoscute obiective turistice, vechile catacombe ale Brașovului lăsate de izbelişte de autorităţi au potenţialul unei afaceri profitabile.
În vreme de primăria ezită să pună locul în valoare, un fost politician condamnat pentru complicitate la şantaj, recent ieşit din puşcărie, s-a apucat de treabă. Sub pretextul că face doar curăţenie, voluntar, a amenajat galeriile a montat reţea de curent electric şi a pus uşa de fier cu lacăt. Autorităţile susţin că habar n-au avut.
Catacombele de după zidurile vechi ale Brasovului sunt în paragină de decenii timp în care s-au umplut de gunoaie şi de oameni fără adăpost. De două săptămâni, acolo este activitate intensă. Mai mulţi muncitorii sapa, lucrează cu picamerul, trag curentul electric, montează becuri şi sudează porţi. Unul dintre ei pare chiar pregătit să întâmpine turiştii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Am făcut amenajarea asta în folosul comunităţii.
Dar comunitatea nu ştie.
O să ştie. Mai devreme sau mai târziu, o să ştie.
Si lumina la cine o plătiţi?
Buna întrebare.
Cine vă coordonează?
Daca suntem voluntari, cine ne coordonează?
O organizaţie de voluntari
Exact!
Cum se numeşte?
Non profit!
Cum se numeşte organizaţia?
Non profit!"
Muncitorul mascat accepta în cele din urmă să îl cheme pe coordonatorul întregii lucrări. Este fostul lider al PNG Braşov, Marian Arișanu, condamnat la 7 ani de închisoare pentru complicitate la şantaj eliberat condiţionat acum câteva luni.
"Facem benevol curăţenie înăuntru.
Fara permisiunea proprietarului?
Fara permisiunea proprietarului.
Cum v-aţi permis totuşi asta?
Ne-a rugat să facem curăţenie...
Cine?
Doamna respectivă...
Ce funcţie are?
Reprezinta un ONG să facă curăţenie că, dacă intră lumea, să fie curăţenie."
Reprezentanţii Primăriei Braşov nu au putut să spună cine s-a oferit voluntar să igienizeze locul. Mai mult susţin că n-au avut habar de lucrările ample de amenajare.
Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov: "În niciun caz nu poate altcineva decât Primăria Municipiului Braşov să înceapă un astfel de demers de acest gen acolo. Nu există nimic de la Primăria Braşov care să-i permită să facă aceste lucrări, nu trebuia să facă."
Primăria chiar are un plan de punere în valoare a grotelor, iar un consilier local a cerut amenajarea unui muzeu aici.
Cristian Macendonschi, consilier local: "Orice ar fi fost el, un ONG care a făcut doar curăţenie, tot trebuie o aprobare…nu suntem totuşi pe tarlaua nimănui."
Scoasă întâmplător la lumină, afacerea din catacombe va fi luată în discuţia Consiliului local, promit edilii. În plus, susţin ei, cei care au lucrat fără aprobare, vor fi sancţionaţi.