Valcenii sunt romanii cu cea mai mare speranta de viata. Judetul care se situeaza la polul opus

Dată publicare: 04-07-2014 19:17
Dată actualizare: 07-07-2014 07:03


Locuitorii judetului Valcea sunt cei mai longevivi romani si traiesc in medie cu 5 ani mai mult decat fratii lor din Satu-Mare, care au cea mai redusa speranta de viata, arata datele Institutului de Statistica.

Desi suna ciudat, pe locul doi in acest top al longevitatii se situeaza bucurestenii. Specialistii spun ca nu banii conteaza atunci cand vorbim despre durata vietii, ci stilul de viata. Mancarea, miscarea si viciile ne regleaza sau ne deregleaza ceasul biologic.

Locuitorii judetului Valcea se pot lauda ca au cea mai mare speranta de viata din Romania, adica 77,8 ani.

Reporter: Valcenii traiesc cel mai mult din Romania. De ce crezi ca se intampla asta?
Tanara: Pentru ca stiu sa petreaca!

Imaginile cu parcuri pline chiar si intr-o zi lucratoare pot explica intr-un fel longevitatea.

In Satu-Mare in schimb, oamenii abia apuca 72 de ani, potrivit statisticilor, iar medicii spun ca alimentatia este unul dintre motive.

"Este o zona in care predomina dieta bogata in grasimi, mai saraca in fibre, mai saraca in fructe si produse vegetale", spune Alina Roatis, medic primar cardiolog.

Cei de aici au de infruntat si clima, foarte rece in timpul iernilor si aproape desertica vara. Speranta de viata depinde insa in primul rand de obiceiurile noastre.

"Fumatul, consumul de alcool, alimentatia nesanatoasa si nivelul scazut de activitate fizica ne fac sa pierdem multi ani din viata. Si, din pacate, in Romania nu avem performante bune la aceste modele de consum", spune Florentina Furtunescu, director Institutul National de Sanatate Publica.

Si totusi, romani incep sa o duca tot mai mult.

De la 71 la 73 de ani, atat a crescut speranta medie de viata in ultimul deceniu in Romania. Bucurestenii sunt pe locul al doilea in acest top al longevitatii, insa bucurestencele, femeile din Bucuresti, sunt cele mai longevive din mediul urban - traiesc 80 de ani, cu 7 ani mai mult fata de barbatii din cel mai mare oras al tarii.

Speranta de viata in Romania este insa mult mai scazuta decat media Uniunii Europene, cu 5 ani la femei si cu 7 ani la barbati.


VIDEO PROTVPLUS.RO