Untura, tot mai prezentă în restaurante și magazine. Ce spun nutriționiștii despre ea
Imaginați-vă acum o felie de pâine bine prăjită frecată cu usturoi și unsă apoi cu untură. Dacă v-am făcut poftă, aflați atunci că vestita grăsime de porc, păstrată de bunicile noastre ca o comoară peste iarnă, este tot mai prezentă în magazine.
Nutriționiștii ne atrag însă atenția să mâncăm cu simțul răspunderii ca să nu regretăm. Mai ales în această perioadă, când afară este frig, clienţii restaurantelor comanda untură. Le este servită cu usturoi sau ceapă roşie, după gust, întinsă ca untul pe pâine de casă sau şi mai bine pe pâine prăjită cu puţină boia.
La ţară, gospodarii o prepara în casă când taie porcul şi o păstrează tot anul în recipiente de metal. Dar o găsim şi în tot mai multe magazine ori târguri, la cutie. 400 de grame costa de la 5 lei în sus.
Pe rafturile supermarketurilor şi-au făcut anul acesta loc pe lângă untura şi jumările ori pasta de jumări. Foarte apreciată este untura de Mangaliţa mai săracă în colesterol. Nutriţioniştii ne atrag atenţia să nu mâncăm în exces.
Nutriționist: "Are şi proprietăţi benefice, dar în acelaşi timp poate să ne facă şi rău nu aş recomanda mai mult de 200 de grame pe zi. Este bine să o asociem cu pâine cu foarte multe fibre pentru că acele fibre blochează absorbţia grăsimii. În acelaşi timp e bine să avem şi alimente care conţin antioxidanţi."
Gospodinele folosesc untura la prăjituri ca să obţină un aluat mai fraged, dar şi la prăjeli unde nu produce la fel de multe substante toxice ca uleiul de floarea soarelui.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!