Universitatile din Bucuresti vor sa se adapteze la piata fortei de munca
Avem nevoie de mii de specialisti si nu-i gasim, spun intr-un glas patronii din companiile care se dezvolta. Explicatia e simpla: facultatile scot in continuare pe banda rulanta absolventi care "stiu de toate si nimic".
Vina este exclusiv a celor din universitati care se gandesc doar la finantarea catedrelor si nu la specializarile cerute cu adevarat de piata.
Cateva institutii din Bucuresti incearca acum sa schimbe ceva.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O fabrica germana, cu reprezentante in Romania, care produce cablaje pentru industria auto, are urgent nevoie de ingineri si nu-i gaseste.
Asta se intampla pentru ca facultatile au specializari fara legatura cu realitatea, cu ceea ce se cauta pe piata.
Solutii ar exista. Pentru inceput cifrele de scolarizare ar trebui sa nu mai fie dictate dintr-un birou de la minister, iar studentii ar trebui sa invete meserii cerute.
Pentru ca s-au saturat sa fie denumite fabrici de someri, cinci mari universitati din Bucuresti au gandit un proiect si au reusit sa obtina de la Uniunea Europeana trei milioane de euro pentru adaptarea invatamantului la piata fortei de munca.
Propunerile vor fi inaintate Guvernului, pentru a fi introduse in legea invatamantului.