Unde pot fi folosite voucherele de alimente de 250 de lei oferite de stat. Când expiră tichetele sociale
Voucherele de alimente oferite de Guvern persoanelor vulnerabile pot fi folosite doar în anumite magazine. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat o listă cu magazinele în care pot fi folosite voucherele de 250 de lei.
Persoanele care beneficiază de voucherele de cumpărături oferite de Guvern, trebuie să știe că nu le pot folosi în orice loc și că există doar anumite produse care pot fi cumpărate cu acestea.
Există trei tipuri de vouchere, Sodexo, Up Romania și Edenred. Fiecare dintre aceste vouchere sunt valabile într-un anumit județ și în funcție de asta a fost realizată o listă cu magazinele în care pot fi folosite.
Lista publicată de Ministerul Investițiilor cuprinde numele județului, al localității, urmat de cel al magazinului și apoi adresa exactă la care poate fi găsit.
Vezi mai jos lista magazinelor unde pot fi folosite carduri Sodexo în județele Bihor, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Arad, Călărași, Hunedoara, Timiș.
Vezi mai jos lista magazinelor unde pot fi folosite carduri Up Romania în județe Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, București, Ilfov, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
Vezi mai jos lista magazinelor unde pot fi folosite carduri Edenred în județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
Cine primește tichetele sociale de 250 de lei
Potrivit proiectului de lege prin care se acordă tichetele sociale, acestea vor fi acordate persoanelor defavorizate, care au venituri nete lunare mici. Astfel, au fost emise în prima tranșă în jur de 1.5 milioane de vouchere sociale pentru pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
Ce se poate cumpăra cu voucherele de cumpărături de 250 de lei
Voucherele sociale pot fi folosite doar pentru achiziționarea de alimente de la magazinele din lista sau mese calde de la restaurantele partenere. Posesorii cardurilor pot să folosească toți banii odată sau pot să achiziționeze ce își doresc de mai multe ori, până la finalizarea sumei disponibile.
Este interzisă prin lege folosirea cardului pentru a achiziţiona alte produse decât cele alimentare sau mese calde, valorificarea prin transformarea in bani (vânzarea cardului) sau folosirea de către altă persoană decât titularul. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa, acesta poate încredinţa cardul unei persoane apropiate, dar numai împreună cu actul de identitate al titularului.
Pentru vânzarea vocherelor în schimbul unei sume de bani, românii pot primi o amendă cuprinsă între 7.650 lei și 10.200 lei. Și firmele sau cantinele care vor oferi bani în schimbul voucherelor vor primi amenzi cuprinse între 7.650 lei și 10.200 lei.
De menționat că deși banii vor veni pe un card, sumele nu pot fi retrase de la bancomate.
Când expiră voucherele de alimente
Banii de pe cardurile de vouchere sociale sunt disponibili timp de un an din momentul în care au fost încărcați pe card.
Astfel, suma de 250 de lei din prima tranșă, alimentată în iunie și iulie este valabilă până în 2023 în aceeași lună.
De asemenea, banii din cea de-a doua tranșă, care vor fi alimentați până pe 8 septembrie 2022, vor fi valabili până în aceeași dată de anul viitor.
Sursa: Guvernul României
Etichete: tichete sociale, vouchere de alimente,
Dată publicare:
10-08-2022 10:45