UNICEF arata cu degetul catre Romania leacurilor babesti. In era modernitatii, copiii sunt inca tratati "dupa ureche"
In plina era a modernitatii, romanii isi ingrijesc pruncii tot dupa metode babesti, avertizeaza un studiu UNICEF.
Cursurile pentru parinti sunt inca o raritate, iar la tara mamele isi infasa strans bebelusii, le dau din mancarea gatita pentru adulti si ii duc la doctor abia dupa ce leacurile dau gres. Tatii raman distanti, nu vor sa se joace cu cei mici si ii bat cand vor sa-i pedepseasca.
Pedeapsa este considerata de parinti un rau necesar. In familiile sarace, jumatate dintre adulti recunosc ca ridica vocea la copil, iar un procent destul de mare ii dau o palma sau il trag de par, cand nu este cuminte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In schimb, imbratisarile sunt rare. Tatii, mai ales, evita gesturile afectuoase: doar jumatate dintre cei chestionati au declarat ca in ziua interviului si-au luat copilul in brate.
Situatia e ceva mai buna la orase. UNICEF sustine ca statul, prin medici si asistenti social, ar trebui sa se implice mai mult in formarea parintilor.
La 40 de ani, Mariana este proaspata mamica. Fetita ei de doar 10 zile e imbracata cu o salopeta, are caciula pe cap si sta infasurata in doua paturi. Sa nu o ia curentul, spune mama grijulie. De regula, fetita este si infasata.
UNICEF atrage atentia ca nu intotdeauna sfaturile batranilor sunt corecte. Cand copilul tuseste, are febra sau diaree, aproape un sfert dintre parinti nu apeleaza la doctor, ci incearca sa rezolve problema "dupa ureche".
Iulia Tabacaru, mama: "Daca sunt doar mucisori, sa zic, cam stiu eu ca rezolvam cu apa de mare, picaturile in nas si din astea. Daca deja are febra care dureza de vreo doua-trei zile atunci merg."
Parintii au recunoscut si ca isi lasa zilnic nesupravegheati copiii mai mici de 6 ani, unii si mai mult de 3 ore. Si cand vor sa plece de acasa, ii lasa in grija bunicii sau a copiiilor mai mari. La doar 9 ani, Adela stie sa schimbe scutecul fratiorului sau.
Ana Valentina Ghertea, mama: "Sta si cu el, se joaca, il schimba. I-am explicat il si schimba am incredere in ea stie cat de cat."
Vasile Maier, tata: "Si eu am crescut tot asa! Mama cu tata mergeau la serviciu si eu cu cheia de gat, cum era inainte de 89 si ne descurcam.''
Aproape 50% dintre parinti nu cunosc metodele corecte de ingrijire a zonelor intime la fetite.