Studiu: Paracetamolul nu doar atenueaza durerea, ci are si ALTE efecte, mai putin placute
Conform rezultatului unor cercetari recente facute de americani, se pare ca paracetamolul nu reduce doar durerea, ci si placerea.
Astfel, oamenii de stiinta spun ca acesta este un efect advers al paracetamolului, care ar afecta reactiile emotionale ale oamenilor. Aceasta pilula este una dintre cele mai folosite pe piata de specialitate din toata lumea, atunci cand vine vorba de durere, insa daca acest studiu se va confirma, atunci situatia s-ar putea schimba, scriu cei de la The Guardian.
De altfel, specialistii au mai semnalat si in trecut faptul ca paracetamolul poate face mai multe decat sa atenueze durerea. Intr-un astfel de studiu se arata ca oamenii care au luat paracetamol nu mai aveau emotii puternice, sugerand faptul ca circuite ale creierului functioneaza simultan pentru cele doua situatii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Geoffrey Durso, psiholog la Ohio State University, a dat la 82 de studenti cate o pastila de 1000 de mg de paracetamol sau una asemanatoare, cu efect de placebo. O ora mai tarziu, dupa aparitia efectelor, i-a rugat sa priveasca la o serie de 40 de fotografii, care fusesera selectate pentru a produce emotii puternice. Acele fotografii contineau imagini cu copii subnutriti sau copii fericiti jucandu-se cu pisici. Studentii au fost rugati sa acorde un calificativ fiecarei fotografii, in functie de cat de pozitiva sau negativa era: +5 era foarte pozitiv, iar -5 foarte negativ.
Dupa ce au vazut imaginile, studentii s-au mai uitat o data la fotografii si le-au evaluat din nou, de aceasta data pentru a indica intensitatea reactiei lor emotionale in cazul fiecarei imagini, zero insemnand nicio reactie sau una foarte slaba, iar 10 insemnand o reactiei extrem de puternica.
Rezultatele au aratat ca subiectii care au luat paracetamol au avut reactii emotionale mai putin intense la vederea imaginilor, adica imaginile vesele au fost percepute ca mai putin pozitive, in timp ce cele negative au fost percepute ca mai putin suparatoare. "Cei carora li s-a administrat acetaminofen nu au avut aceleasi varfuri ale reactiilor emotionale precum cei carora li s-a dat un placebo", a declarat Baldwin Way, coautor al studiului.
Totusi, diferentele dintre cele doua grupuri nu au fost mari. Studentii care au primit un placebo au avut un raspuns emotional mediu de 6,76 cand s-au uitat la cele mai deranjante sau mai placute imagini. in cazul celor care au primit paracetamol, raspunsul emotional mediu la vederea acelorasi imagini a fost 5,85.
Geoffrey Durso a declarat ca planuieste sa efetueze noi studii de aprofundare pentru a vedea daca si alte analgezice, precum ibuprofenul si aspirina, au acelasi efect.