Un ordin al Ministerului Educatiei provoaca disparitia programelor after-school. Reactia parintilor
Dupa ce ani la rand pareau ca infloresc, programele after-school, initiate de scoli, au inceput sa dispara, spre regretul parintilor.
Ministerul Educatiei impune o metodologie severa care interzice plata suplimentara a profesorilor supraveghetori. Cum nimanui nu-i convine sa se ocupe de cei mici gratuit, intreaga poveste se muta in mediul privat.
In Brasov nicio scoala de stat nu mai are in acest an programe afterschool. Parintii au aflat cu stupoare ca trebuie sa gaseasca rapid o alta solutie pentru copiii lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mama: "Am inteles ca nu mai e voie, nu mai e legal. Si-a cautat doamna invatatoare in privat un loc in care sa faca cu copiii, bineinteles, cu acordul nostru."
Parinte: "Ni s-a spus ca nu se mai face, multi parinti au angajat bone, s-au interesat la mediul privat."
Un ordin al Ministerului Educatiei precizeaza ca profesorii nu ar trebui platiti suplimentar pentru munca de la afterschool, atata vreme cat acesta se desfasoara in cadrul celor 8 ore de program normal.
Mihaela Zugravu, inspector pentru invatamantul primar Brasov: "S-a creat acest blocaj, nu s-a mai stiut cum sa se faca plata cadrului didactic."
Pana acum, dascalii primeau bani de la asociatia de parinti si, in unele cazuri, plateau o chirie scolii. Directorilor le e greu sa recunoasca in fata parintilor ca pana acum dascalii au incasat diverse sume la limita legii. Prefera sa spuna ca profesorii nu mai au timp de afterschool sau ca in scoala nu exista spatiu.
Viorica Stefan, director scoala gimnaziala: "Dimineata aveam clasele pregatitoare, dupa-amiaza aveam nevoie de spatiu si pentru pregatirea suplimentara a unor copii care merg la olimpiade si concursuri scolare."
Scolile care nu au propriul program afterschool nu au voie nici sa inchirieze sali de clasa altora dornici sa intreprinda o asemenea afacere. Astfel ca invatatoarele au ajuns sa ia copiii acasa sau caute solutii in alta parte.
Mihaela Zugravu, inspector pentru invatamantul primar Brasov: "Unii au cautat spatii la gradinite particulare, altii la unitati religioase."
Mutarea afterschoolului de la scoala in spatii private aduce insa si o crestere de costuri. Daca in anii trecuti parintii plateau trei-patru sute de lei pentru un copil, acum dau dublu.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, scoala, elevi, parinti, after school,
Dată publicare:
22-09-2016 18:29