Un german oferă semințe de castraveți fermierilor din Bihor, apoi le cumpără toată recolta
Un program asemănător celui care vine în ajutorul producătorilor de roșii ar putea fi implementat și în cazul castraveților.
Dar, până să fie luată o decizie în acest sens, fermierii din Bihor se bucură de ajutorul unui om de afaceri din Germania.
El le oferă gratuit semințe, apoi le cumpără recolta. Astfel, oamenii sunt încurajați să cultive pe suprafețe mai mari și se laudă și cu un profit bun, mai ales că primesc dublu față de cât ar fi luat în piață, chiar și pentru castraveții foarte mici.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Un bărbat din Bihor se ocupă de agricultură de aproape 10 ani, dar nu s-a gândit niciodată că va obține un profit semnificativ de pe urmă castraveților. Mai ales de pe urmă celor de mici dimensiuni.
Szekely Szabolcs, fermier: "Cultivăm ardei, vinete, diferite legume. Și când mi-a trimis și lista de prețuri, atunci am zis la nevasta-mea, totuși, să încercăm și noi, poate iasă ceva bine din treaba asta."
Programul care i-a stârnit interesul și s-a dovedit a fi avantajos a fost inițiat de producătorul neamț, care cultivă la noi pentru export. Le oferă gratis semințele fermierilor din zona, apoi le cumpără întreagă recoltă.
Și nu este singurul care a pariat pe această inițiativă și a câștigat.
Cristian Lezau, fermier: "Avantajul e că, dacă nu reușesc să-i vând toți pe piață, am la cine să-i livrez. Și ei iau orice cantitate de castraveți. Că pe piață, câți castraveți pot eu să produc, n-am cum să-i vând."
Specialiștii spun că, în aceste condiții, numărul culturilor de castraveți ar putea crește simțitor.
Ing. Marius Ștefan, directorul adjunct al Direcției Agricole Bihor: "Ar fi bine să crească și suprafața pe care o cultivă, putînd beneficia și de o subvenție pentru cei care cultivă o suprafață de peste 30 de ari de castraveți."
În plus, există voci care susțin că, la nivelul ministerului Agriculturii se discută implementarea unui program asemănător celui care îi ajută pe cei care cultivă roșii.
De ajutor din partea statului ar putea beneficia și producătorii de vinete și castraveți.
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, bihor, om de afaceri, castraveti, semințe,
Dată publicare:
25-07-2019 07:53