Un borcan de miere pe lună pentru copiii de la grădiniţă şi şcoala primară. Nutriţioniştii atenţionează
Pe lângă lapte, corn şi mere, copiii de la grădiniţă şi şcoala primară ar putea primi şi câte un borcan de miere în fiecare lună.
De mai bine de zece ani există o astfel de propunere, dar până acum nici un guvern nu a găsit bani de finanţare.
Pe de altă parte, nutriţioniştii atenţionează că prea multă miere le-ar putea face rău celor mici, din cauza cantităţii mari de zahăr.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe băncile elevilor ar urmă să ajungă în fiecare lună câte un borcan cu 350 de grame de miere, propun câţiva parlamentari.
Iniţiator lege:”Va fi vorba de 5 mii de tone de miere de albine, raportat la 1,2-1,5 milioane de copii.”
Mierea îi poate ajută pe copii să se dezvolte, spun nutriţioniştii, însă dacă nu se fac şi lecţii despre alimentaţia sănătoasă această miere ar putea să facă mai mult rău, din cauza cantităţii mari de zahăr.
În România 1 din 3 copii are probleme cu greutatea iar 1 din 10 este obez. Aşa că mierea trebuie consumată de copii în cantităţi mici şi nu în fiecare zi, spun specialiştii.
Adina Rusu, nutriţionist: ”Este o cantitatea foarte mare de zahăr în mierea de albine. Dacă se doreşte într-adevăr că fiecare copil să primească cantitatea de 350 de grame de miere pe lună, este posibil să se dorească stimularea producţiei şi a consumului de miere, dar poate ar fi bine să se găsească o altă modalitate."
Apicultorii se bucură că au şanse să vândă mierea, dar se tem de birocraţie şi de licitaţii.
Radu Plavanescu, apicultor: "Trebuie făcută şi oleacă de educaţie în şcoli, să li se explice copiilor că mierea înlocuieşte zahărul şi este o varianta mult mai sănătoasă pentru ei să consume miere decât dulciuri procesate. Foarte important este şi cum se vor atribui aceste contracte şi cum se va proceda. Sperăm să fie mai transparente licitaţiile şi să fie pe miere naturală şi nu pe amestecuri."
Dacă programul va intră în şcoli, Ministerul Agriculturii va aloca aproape 17 milioane de euro pentru achiziţii. Iniţiativa legislativă modifică o lege din 2006, care propunea că mierea să ajungă în şcoli.