"Tu stii ce mai fac parintii tai?". Statul isi bate joc de generatia ai carei copii trimit in tara 3 miliarde de euro pe an
TU STII CE MAI FAC PARINTII TAI? La 82 de ani, Neculai Cazacu, traieste singur, imobilizat la pat, intr-o casa batraneasca. Are copii, dar sunt plecati departe. Ii trimit bani, si-l viziteaza uneori, dar nu se pot muta cu el.
Autoritatile care ar trebui sa-l ajute, ridica din umeri, spunand ca nu poate fi dus la azil, pentru ca e nedeplasabil. Niciun ministru nu s-a gandit, pana acum, la o strategie, asa ca, astazi, nimeni nu stie cu exactitate cati batrani mor parasiti, in casele lor.
In Romania, batranii sunt lasati sa moara singuri in casele lor, pentru ca nicio institutie a statului nu-si asuma ingrijirea lor. Putem schimba asta semnand PETITIA catre autoritati prin care cerem schimbarea legislatiei.
Pe una din ulitele satului Liteni, pe dreapta, intr-o casa veche il gasim pe Neculai Cazacu. Singur. Departe de copiii lui care, fie s-au mutat la oras, fie au plecat la munca, in strainatate. In Italia.
Paula Herlo: "De cand nu l-ati mai vazut?"
Neculai Cazacu: "De vreo trei ani nu poate veni"
Sunt doi ani de cand i-a murit sotia si de atunci simte ca e al nimanui:
"M-am gandit ca s-ar gasi o femeie in satul asta ori in alt sat sa vina sa ma ingrijeasca. I-oi da parale cate oi putea si eu, patru milioane, cinci sa vina la mine."
In durerea lui, mos Neculai aduce in discutie solutia la care ar fi trebuit sa se gandeasca autoritatile. Ingrijirea la domiciliu, pentru care statul ar cheltui de 11 ori mai putin decat internandu-i intr-un azil.
Copiii il viziteaza. Un nepot mai trece si-I spala rufe. Nu l-au uitat, dar pur si simplu nu-si pot muta vietile in casa parinteasca. Asistenta sociala din stat stie de caz, dar n-are ce-i face.
"A venit ginerele sa solicite un loc intr-un azil, daca se poate, dar el era nedeplasabil si nu-l luau la azil in momentul respectiv", a declarat, Lidia Sandulache, asistent social.
Ca sa aflam cum pot fi ajutati acesti batrani, ne-am dus la Ministrul Muncii. In Minister, pe masa acoperita de hartii, Mariana Campeanu spune are cateva planuri si pentru batrani.
Paula Herlo: Spuneti-mi,va rog, la nivel national, cati batrani ar avea nevoie de ingrijire?
Mariana Campean: De unde sa stim? Care sunt in centre, sunt in evidenta dar care sunt acasa, cine-i numara?
Ar fi putut sa-i numere asistentii sociali din primarii, daca le-ar fi cerut cineva asta.
"Trebuie sa cresca rolul autoritatilor locale. Niciun minister nu poate sa faca un sistem in care batranii sa socializeze, dar intr-o comunitate se face."
Ne ducem unde ne trimite doamna ministru, la local, in satul lui Neculai Cazacu. Acolo, gasim, aceeasi umeri ridicati si clascul text: "nu sunt bani".
"Nu au fost prinsi in bugetul local, nici anul asta, nici anul trecut", a declarat Cojocaru Dorina, secretarul primariei Liteni.
Nu e prins in buget pentru ca nimeni nu se intereseaza daca au ce manca, daca trece cineva pe la ei, daca au medicamente, daca se sting cu zile.
"Asa de proasta e Romania asta. Sa se aleaga praful. Nimeni nu ia masuri. Nu e nimeni care sa stea cu mine. Am ajuns intr-o Romanie fara de hal, rai si foarte rai", a declarat, cu lacrimi in ochi, Neculai Cazacu.
Asa ca el, ramane in patul lui, in camera care se incalzeste doar cand trece cineva din sat sa vada ce mai face. Ii e foame, ii e frig si e singur.
Cumnata il priveste cu mila. La tinete a fost un munte de barbat, a lucrat la Drumuri si Poduri si are o pensie frumoasa, de 1300 de lei, cu care, insa, nu are ce face.
"A facut si greseli. A vandut pamantul si a dat banii la Biserica, nu la copii, ca as fie pomenit el, acolo", a declarat Margareta Cazacu, cumnata sa.
Am vrut sa aflam cat de mult se implica biserica in soara acestor sateni. Nu e singurul care ar avea nevoie de ajutor, asa ca am vorbit cu preotul parohiei pentru care el a donat.
"Sunt sute de oameni care doneaza. Credeti ca eu pot sa merg la fiecare om, sa vad ce face? Este jertfa lui si va fi rasplatit de Dumnezeu. Biserica nu e o institutie de caritate este statul care trebuie sa aiba grija", a declarat parohul.
In cele 263 de orase si cele 2685 de comune, Biserica Ortodoxa are 58 de asezaminte pentru varstnici. Duminica, la Romania, te iubesc, va aratam cum are grija Biserica Catolica de batranii ei, in Italia.
"TU STII CE MAI FAC PARINTII TAI?". LECTIA ITALIANA
In italia, sa fii batran nu inseamna sa fii marginalizat, umilit sau inchis intre 4 pereti. Aceasta parohie stie exact cati batrani are, cati au nevoie de asistenta sociala, cati au nevoie de asistenta medicala. In fiecare marti, la biserica se bea un pahar de sampanie.
Aceste maicute au reusit sa transforme manastirea lor intr-un azil de batrani ultramodern, in care cei bogati platesc averi, dar in care isi gasesc si cei saraci locul.
Italia si romancele care muncesc acolo pe branci, ne dau o lectie de omenie in care biserica, statul, Ministerul Sanatatii, casele de sanatate si autoritatile locale lucreaza impreuna ca sa ofere cetatenilor ei o batranete frumoasa.
"Civilizatia unei societati, se masoara in calitatea tratamentului si serviciilor pe care le ofera batranilor, o societate care marginalizeaza batranii e o societate cruda si dezumanizata, o societate care ii trateaza, ii iubeste, ii "predilice??", aceasta e o civilizatie model, pe care noi vrem sa o construim!", a declarat sora Ricardia Lazari.
Ignorandu-I pe ei, statul isi bate joc de trecut si mai ales condamna la umilinta o generatie de parinti ai caror copii au trimis, numai anul trecut, in Romania peste 3 miliarde de euro.
Nu se pot intoarce in tara lor care nu le ofera nimic. Si-au construit acolo vieti noi, in care parintii lor nu se regasesc. Fie pentru ca nu se pot adapta altor meleaguri fie pentru ca pur si simplu nu-i pot lua la ei.
Autoritatile au insa obligatia de a stii de ei si de-ai ajuta sa-si poarte ultimii ani din viata cu demnitate.
DUMINICA, de la 18:00, pe ProTV, nu rata o emisiune speciala "Romania, te iubesc", dedicata acestui subiect cutremurator.
Sursa: Pro TV
Etichete: batrani, Romania te iubesc, azil, asistenta, Tu stii ce mai fac parintii tai,
Dată publicare:
17-02-2014 19:18