"Traviata" a deschis noua stagiune de la Opera Nationala Bucuresti. Modernizarea cladirii a costat 8 milioane de euro
Seara de basm la Opera Nationala din Bucuresti, care a deschis in urma cu putin timp noua stagiune cu Traviata, intr-o viziune originala a regizorului britanic Paul Curran si cu tanara soprana Aurelia Florian in rolul principal.
Premiera marcheaza sfarsitul lucrarilor de restaurare si modernizare a cladirii, care s-au ridicat la 8 milioane de euro. De remarcat este ca biletele pentru urmatoarele 5 reprezentatii s-au epuizat.
"Traviata", cuvantul italian pentru curtezana, spune povestea unei tinere de la mijlocul secolului al 19-lea. A fost o vreme iubita lui Alexandre Dumas fiul, care la moartea ei prematura a scris "Dama cu Camelii", care l-a inspirat apoi pe Verdi. Noua versiune a operei a fost adusa in vremuri ceva mai apropiate de noi.
""Traviata" noastra este modernizata in perioada anilor 1950. Si asta pentru un motiv bun, aveam nevoie sa gasesc o perioada unde un scandal sexual sa aiba miza sociala si de asemenea este suficient de apropiata de noi ca sa o intelegem si nu indepartata ca anii 1840 sau 1850, care ne-ar face sa ne simtim la un muzeu", a spus regizorul Paul Curran.
Cei din conducerea Operei pariaza pe un mare succes, si nu doar la publicul din Romania.
"Este posibil ca opera Philadelphia sa cumpere spectacolul de la noi, ceea ce e un lucru absolut fabulos, adica incepem sa exportam cultura - nu e putin lucru", a spus Razvan Ioan Dinca, directorul Operei.
Pentru regizorul britanic, aceasta Traviata de la Bucuresti a fost o provocare. In plus, a insistat ca in rolul Violetei sa fie distribuita o tanara artista.
''Am fost incantat sa regizez Traviata pentru ca nu am mai facut-o. A fost opera mea preferata, asta s-a schimbat usor din cauza lui Wagner, dar dintre operele lui Verdi este inca preferata mea absoluta", a mai spus regizorul.
Pentru prima data, sala operei va avea o acustica buna in urma modificarilor facute tocmai in acest scop.
"Pe intradosul scaunelor s-a pus lemn, care e suprafata reflectanta si ajuta foarte mult in ceea ce priveste acustica. Tot capitonajul lojilor este acum din lemn, e un lemn reflectant, are scopul de imprastia sunetul. Parchetul inlocuieste o mocheta care la randul sau era absorbanta, iar parchetul la ora actuala are si rolul de reflecta", a explicat directorul Operei.
Toate aceste schimbari au fost facute in doar 4 luni.