Trasul cu arma in poligon, un hobby tot mai popular in Romania. Ce spun psihologii despre persoanele care aleg acest sport
Din ce in ce mai multi romani carora cariera le ocupa mai tot timpul cauta relaxarea intr-un hobby aparent violent: trasul cu arma in poligon.
Sunt avocati, medici sau manageri. Psihologii sustin ca acestia nu refuleaza si nici nu isi cultiva agresivitatea. Cert este ca in marile orase au aparut locuri special amenajate, iar doritorii care nu detin o arma si nu au permis sunt asistati de instructori.
Alina este la a doua tragere din viata. Este medic rezident si spune ca tirul cu pistolul o deconecteaza.
"Persoanei nu i se pune arma cu glont in mana direct - va face o simulare pana cand instructorul este convins ca persoana a inteles ce are de facut", a spus Nicolae Tanase, manager poligon de tir.
Intre peretii antifonati isi gaseste, culmea, linistea si Sebastian Gutiu, unul dintre avocatii respectati in bransa: "Tirul cu pistolul m-a fascinat de cand imi aduc eu aminte. Nu e foarte diferita de avocatura, din fericire, nu trebuie sa ma dedublez. Necesita un echilibru psihic foarte bun, pentru ca altfel este greu in putinul timp la dispozitie sa scoti niste rezultate cat de cat satisfacatoare".
A investit deja multi bani in acest hooby si deja participa la concursuri internationale. Pe unele chiar le-a castigat: "Pe langa familie, reprezinta acele din pacate nu foarte multe ore in care ma pot deconecta total. Ramane la nivelul hobby-ului - cum alti joaca fotbal, asa practic eu tirul".
"Orice pasiune pe care o dezvoltam in afara activitatii de zi cu zi la serviciu reprezinta o deconectare, o rupere de ritm din ce facem de zi cu zi. Este un sport care presupune indemanare, concentrare, atentie, nu este nimic rau in asta. Asocierea faptului ca tragi cu o arma in poligon cu agresivitatea este o asociere mentala nefericita pe care o facem, pentru ca nu te duci in poligon ca sa omori pe cineva, ci ca sa tintesti bine pe niste cartoane, pe niste tinte", a explicat Mihaela Sahlean, psiholog.
Instructorii din poligon stau mereu in spatele celui care trage. Au obligatia sa previna orice gest violent.
Pe langa cele din Capitala, astfel de poligoane sunt si la Oradea, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi, Ploiesti si Constanta.
O sedinta de tragere cu tot cu instructaj costa 100 de lei, dureaza cam o jumatate de ora si presupune lansarea a zece pana la 30 de gloante ori bile inspre tinta plasata la cinci, zece sau 15 metri.